Roditeljska podrška malim školarcima

Da školu polaze s veseljem…

“Je li moje dijete zrelo za školu?” pitanje koje su si roditelji često postavljali ovih dana. Spremnost za školu nije specifična, izdvojena vještina. Riječ je o kombinaciji zrelosti, niza vještina i karakteristika djeteta.

Polazak u školu svakako je velika promjena za dijete (i za roditelje). Od učenja u ranoj dobi i potom u predškolskoj ustanovi (kombinacija spontanog i reaktivnog učenja) polaskom u školu dijete mora prihvatiti nove načine učenja i nove zadatke, dnevni raspored, odgovornosti.

Uz tjelesne karakteristike djeteta, važne su i kognitivna, socijalna i  emocionalna zrelost, komunikacijske vještine. Valja imati na umu da su sva  djeca različita i da svako ima svoje jače i slabije strane. I da svako dijete ima svoj tempo.

U svim aspektima razvoja, kao i u svim razdobljima života djetetu je važna roditeljska podrška. Uznemiren i zabrinut roditelj prenijeti će svoje osjećaje na dijete. Stvaranje pritiska ne pomaže nikome.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Dijete živi u društvu, promatra i spontano uči o budućnosti. Dijete koje danas polazi u osnovnu školu zna da će jednom ići u srednju, zna da će jednog dana studirati, raditi i dr. Isto tako je, polazeći vrtić, znalo da će jednom morati u školu.
Ukoliko dijete nema specifičnih teškoća u nekom području razvoja o ciljanoj pripremi za školu ne bi trebalo posebno razmišljati. Za dijete je važno da odrasta u uvjetima koji su poticajni za razvoj socijalnih vještina i emocionalne zrelosti, u okolini u kojoj se osjeća sigurno, prihvaćeno i voljeno.

Važno je pomoći djetetu u razvijanju pozitivnih stavova prema školi, prema kolegama u razredu i školi, prema učiteljima/nastavnicima. Ne treba ih plašiti obavezama, odgovornostima, stvarati pritisak. Škola je važan (ali ne i najvažniji) dio života. Pretjeranom idealizacijom, vlastitim očekivanjima ili pak strahovima djetetu (i sebi) možemo samo otežati.
Savjet je: više slušati, pokazivati interes, pratiti tempo i osjećaje djeteta, više poticati, manje kritizirati, izbjegavati kazne…

I potražiti savjet ukoliko vam je sve to preteško…

 

ostavite svoj komentar