Samozaštita – kako si pomoći

Provlale, krađe i sl. događaju se svakodnevno, svuda oko nas…

O provalama, krađama, pljačkama, drskim napadima na ulici, ukradenim vozilima ili iznenadnim smrtima u životnim prostorima ste zasigurno čuli i zabrinuti se da se ne dogode i vama? Ili ste možda imali neko takvo iskustvo? Što možemo učiniti kako bi se, koliko je do nas, što bolje zaštitili od takvih događaja?

Njegujte dobrosusjedske odnose
Nije potrebno razvijati prekomjernu blizinu, ako to ne želite. Dovoljno je biti ljubazan, susretljiv i znati njihove navike što se tiče odlazaka iz kuće i dolazaka kući. Čut ćete povremeno ključ u bravi susjeda oko 18 sati i znat ćete da dolazi s posla ili slično. Na taj način možete primjetiti kada dugo nitko ne izlazi iz njegovog stana, kada ga više ne viđate na stubištu. Tada ste  prvi koji možete obavijestiti policiju da se nešto čudno događa…
U slučaju da primjetite nepoznate osobe kako se bezrazložno zadržavaju u blizini vaših stambenih ili radnih prostora, obavijestite policiju na telefon 92.

Promatrajte vašu okolinu svjesnije
Uočavajte sumnjiva zbivanja, ne zatvarajte oči i ne okrećite glavu na galamu i viku iz susjedstva te kontaktirajte policiju. Imate pravo napraviti telefonsku anonimnu prijavu. Često puta posjet policije stanu iz kojeg dolazi buka neće riješiti problem, ali u većini slučajeva ćete imati mir do kraja noći ili dana.

Zaustavite nepoznate osobe u vašem stubištu
Ne ustručavajte se obratiti nepoznatoj osobi  koju ste zatekli na stubištu. Uljudno ju pitajte:” Koga tražite, mogu li Vam pomoći?”. Već uljudnim pitanjem koga traži, pokolebat  ćete u nakani zlonam,jernu osobu

Vjerujte svom susjedu (ako nije učinio ništa što bi narušilo vaše povjerenje)
Nesigurnost i nepovjerenje udaljuju vas jedne od drugih. Možda ćete sutra upravo vi biti žrtva nasilničkog upada u vašu oazu mira i sigurnosti. Pažljivi susjedi to mogu spriječiti.

Ponašajte se samozaštitno prema svojoj i tuđoj imovini
Zaključavajte svoje kućne veže, podrume i garaže.
S vremena na vrijeme pregledajte zajedničke prostorije u stambenim zgradama, kao i prostore u kojima se odlaže smeće.
U slučaju pronalaska sumnjivih predmeta, na odgovarajući način ih osigurajte te odmah izvjestite policiju.
Glavna ulazna vrata zaključavajte.
Ne držite opasan ili zapaljiv materijal u svom domu (otapala, razrjeđivače, boje, alkohol, pirotehnička sredstva).
Vodite računa o ispravnosti rasvjetnih tijela i plinskih instalacija. Uočite li da su neispravni, odmah obavijestite mjerodavne službe.

 

ostavite svoj komentar