Savjeti za lijepu kosu

Lijepa je kosa zdrava kosa…

Pribor za češljanje
Na češljevima i četkama nakon svakog češljanja ostaju vlasi i nečistoće – savršena podloga za nakupljanje bakterija. Stoga savjetujemo da barem jednom tjedno češljeve i četke operete sodom bikarbonom i vodom – očistite ih od nakupljenih vlasi i nečistoća, a potom ostavite u prikladnoj posudi s vodom i sodom da se dobro natope. Nakon pola sata isperite i posušite pribor.

Gumice za kosu
Gumice kojima skupljamo kosu u rep ne bi smjele biti čvrste, grube i tanke. Prečvrsto zavezana kosa lakše se lomi i oštećuje. Obične gumice koje koristimo u domaćinstvu posebno su loše za kosu i treba ih izbjegavati. Izbjegavati treba i prečvrste kopče koje lome kosu.ID-100114246

Kemijski preparati za njegu
Pretjerivanje sa kemijskim preparatima poput boja za kosu, keratinskih terapija, lakiranja, geliranja i dr. slabi kosu i oštećuje vlas. Savjetujemo korištenje preparata koji sadrže prirodne sastojke i preventivnih tretmana u vidu hranjivih maski, ulja i sl.
Previše preparata na kosi djelovat će suprotno od željenoga. Veća količina određenog preparata također ne znači i bolji učinak.

Feniranje
Ukoliko često feniramo kosu i pri tome koristimo jako vrući zrak kosu ćemo isušiti i oštetiti vlas, posebno vrhove. Savjetujemo korištenje srednje temperature kod feniranja i feniranje kose tek kada se malo prosuši na zraku.

Redovno šišanje
Redovitim skraćivanjem vrhova pomažemo kosi da se obnovi. Vrhove bi trebalo skratiti barem jednom u mjesec dana, posebno ukoliko se radi o kosi sklonoj ispucanim vrhovima.

Češljanje
Raščešljavanje kose nakon pranja mnogima je prava muka. Kada to radimo od tjemena prema vrhovima možemo oštetiti vlas. Nježniji i puno prihvatljiviji način raščešljavanja je onaj od vrhova prema tjemenu. Kosu treba razdijeliti na par dijelova i polako raspetljavati od vrhova prema tjemenu. Postupajući na ovaj način izbjegavamo oštećivanje i lomljenje vlasi.
Važan je i odabir češlja odnosno četke za raščešljavanje kose – postoje oni koji će vam olakšati posao raščešljavanje i oni koji će ga otežati. Potražite savjet kod svog frizera. Oni imaju potrebno iskustvo i sasvim sigurno ćete dobiti pravi savjet.

Mokra kosa, neposredno nakon pranja, najosjetljivija i najpodložnija oštećivanju. Ne savjetujemo sušenje kose odmah poslije pranja, niti pregrubo trljanje ručnikom, a češljati ju treba laganim pokretima i češljem sa široko razmaknutim zupcima.

Šampon
Preporuka je koristiti proizvode sa što manje kemijskih dodataka (parabena, silikona, mirisa i sl.). Pokušajte osjetiti što vašoj kosi odgovara. Kosa koja je tetirana bojom, trajnom ondulacijom, čestim ravnanjem i sl. tražit će dodatnu njegu. Vodite se zdravom logikom – perete li kosu često koristite blaže šampone, imate li masnu kosu koristite one koji će ublažiti problem mašćenja i sl.
Šampon je samo sredstvo za pranje kose i ne treba on njega očekivati čuda (bez obzira što na reklamama obećavali).

Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar