Snaga osmijeha

Osmijeh unosi sreću u dom,
pozdrav je prijatelju,
pomoć pri sklapanju poslova…

Osmijeh je više od ukrasa na licu nasmijane osobe. On odražava unutarnje zadovoljstvo i pozitivan pogled na život. U svakom slučaju, trebali bismo se češće smijati.

Kada su dani naporni i pretpani obavezama, a mi umorni teško je ‘pronaći’ osmijeh. Ipak, situacije u kojima se nalazimo često ne možemo promijeniti, ali možemo svoj pogled na tu situaciju, na ljude oko sebe i događaje. Takvim postupanjem pružamo si mogućnost da pronađemo zadovoljstvo preuzimanjem odgovornosti za vlastitu dobrobit. Uz to ‘u paketu’ dobivamo i osjećaj samopouzdanja – vjere da možemo uspjeti.

Attractive, Beautiful, Beauty, Face

Naše okruženje uvelike određuje naše raspoloženja. Moramo priznati da je teško biti vedar i nasmijan u atmosferi punoj žurbe, napetosti, nesuglasica i sl. No, kao što smo napomenuli, ljude oko sebe i svoje okruženje možemo promijeniti samo tako da promijenimo sebe, odnosno svoje ‘naočale’. Kako ćemo se osjećati to je naša vlastita odgovornost premda smo često skloni odgovornost prebacivati na druge ljude, na događaje i stvari koje nisu u domeni naše kontrole.

Važno je imati u vidu da osobe koje govore ružne stvari o drugim ljudima ili su loši kolege, svojim riječima i postupanjem najviše govore o sebi, o vlastitom nezadovoljstvu i nesigurnosti. Komentare takvih osoba ne treba uzimati k srcu i ne treba im previše zamjerati. Dvije osobe teško mogu jednako doživjeti istu situaciju. I svakako je bolje (i zdravije) biti ona osoba koja će stvari gledati sa one pozitivnije, vedrije strane.Approval, Female, Gesture, Hand, Happy

Izbjegavanje konflikata i sagledavanje situacije iz nekog drugog kuta (i njemu je loš dan, sigurno je jako nesretan i sl.) pomoći će vam da sačuvate vlastito samopouzdanje i bolje razumijete i ocjenjujete svoje sugovornike, kolege i dr.
Dogodi li se nešto pogrešno, obavi li netko svoj posao na neadekvatan način, ponekad je bolje ne tražiti krivca i ne prozivati, već energiju usmjeriti na rješenje. Problemi mogu biti izvor još više problema ili pak izazov i poticaj za bolji rad i bolje međuljudske odnose.
Osobe koje rade na sebi češće su nasmijane i vedre. Takvi ljudi stvaraju pozitivno ozračje i privlače pozitivne ljude i pozitivne događaje. Malo smisla za humor čini čuda.
Zato nabacite osmijeh… 

Photos courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar