Stalni umor

Sve veći broj osoba tuži se na dugotrajan osjećaj umora. Ponekad su uzroci objektivne naravi (previše posla, bolest, briga za dijete i sl.), ponekad smo sami kreatori takvog stanja.
Ukoliko osoba osjeća umor više od šest mjeseci smatra se da boluje od sindroma kroničnog umora. Za ovaj poremećaj nema univerzalno djelotvornog načina liječenja, ono ovisi o uzrocima.

Jedan od češćih razloga umora jest dehidracija. Vrlo smo ju skloni previdjeti, a čak i umjerena dehidracija može rezultirati osjećajem umora i bezvoljnosti te pada koncentracije. Rješenje je posegnuti češće za čašom čiste, obične vode.

Uzimanje određenih lijekova također može rezultirati umorom. Najčešće se radi o antidepresivima i beta-blokatorima koji se koriste u liječenju migrene i povišenog krvnog tlaka. Osjećate li se umornije nego inače, a započeli ste sa novom terapijom, možda je uzrok umora upravo to. Propisani lijek nastojte uzimati neposredno prije spavanja ili se posavjetujte s liječnikom oko promjene terapije.images (10)

Uzrok umora može biti i nedostatak nekog minerala, posebno željeza i kalija. Najjednostavniji način da to utvrdite je obaviti krvne pretrage i promijeniti prehranu odnosno obogatiti je namirnicama koje sadrže navedene minerale.

Konstantna iscrpljenost može biti i posljedica problema sa štitnjačom pa je potrebno provjeriti hormone štitnjače.

Primjerena i umjerena tjelovježba doprinosi općem zdravlju na niz načina, a svakako podiže razinu energije. No, pretjerana tjelovježba može imati sasvim suprotan učinak – može rezultirati umorom i iscrpljenošću. Pametno je konzultirati stručnu osobu i prilagoditi vježbanje svojoj konstituciji, godinama, načinu života, zdravstvenom stanju i dr.

Previše kofeina, šećera i alkoholnih pića u prehrani također mogu biti krivci za umor. Smanjite broj kava, slatkog i alkohola, unesite više voća i povrća u prehranu. Loša prehrana, uz to, znači i višak kilograma i manjak energije.

Veliki broj ljudi pati od neispavanosti. Stručnjaci savjetuju 7-8 sati kvalitetnog sna kako bi se spriječio osjećaj umora. Kvalitetnog spavanja nema pred televizorom ili s mobitelom u ruci. Elektronski uređaji dokazano negativno utječu na spavanje i njegovu kvalitetu. Spavati treba u spavaćoj sobi, dobro prozračenoj i mirnoj.

Vrlo čest uzrok konstantnog umora i bezvoljnosti je depresija. Ukoliko ste pretrpjeli osobni gubitak ili prolazite kroz teško životno razdoblje, ne dvojite – potražite pomoć.

Puno je toga što možemo sami učiniti za svoje dobro. Uzimanje lijekova trebala bi nam biti zadnja ili pomoćna opcija. Svatko najbolje za sebe zna što može promijeniti, kako to može i u kojoj mjeri.
Svatko sigurno može promijeniti baš nešto…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar