Spavamo li dovoljno?

Brojni stručnjaci smatraju da nam je potrebno osam sati sna kako bi tijelu i duhu pružili odmor od dnevnih aktivnosti. Zdrav i dovoljno dug san (minimalno šest noćnih sati) preduvjet je zdravog življenja.

Život s nedovoljno sna ne pogoduje našem imunitetu i povećava rizik od obolijevanja. Nedovoljna količina i loša kvaliteta sna pridonosi raznim oboljenjima među kojima se, uz karcinome i srčano-krvožilne bolesti, spominju i ozbiljna psihijatrijska stanja poput depresije, tjeskobe i dr. Uz to nedovoljno sna umanjuje našu pažnju, otežava pamćenje, umanjuje sposobnost razmišljanja i obrade informacija, doprinosi povećanju rizika od ozljeda na radnom mjestu.
To su samo neke od nuspojava manjka sna.
pillow-1738023_640

Naše društvo prilično opušteno gleda na pojavu pomanjkanja sna. Djeca idu spavati sve kasnije, odrasli također. Ujutro se teško ustajemo, teško izdržavamo dnevne aktivnosti i loše funkcioniramo, tješimo se nadolazećim vikendima…
Čak i kad se pojave problemi za zdravljem skloni smo krivca tražiti svugdje drugdje osim u pomanjkanju kvalitetnog sna.

Postoje ljudi kojima je potrebno manje sna, međutim većina treba minimum od šest ili sedam sati. Bez dovoljno sna teško je juriti cijeli dan, raditi osam i više sati, obavljati obiteljske i poslovne obaveze, kućanske poslove i drugo.

Osim noćnog sna bilo bi poželjno uzeti pola sata svaki dan i odrijemati, na kratko, tek toliko da zastanemo, isključimo se, povratimo k sebi i prikupimo energiju za dalje.
Tako su činili naši stari…

Nakon dnevnih aktivnosti obično nam je potrebno neko vrijeme da se opustimo. Teško je jednostavno se “isključiti” i blaženo zaspati.
Stoga je vrlo važno imati neki ritual prije spavanja, nešto čime ćemo se umiriti i pripremiti za san. To je možda posebno važno kad se radi o djeci.
cloud-3719093_640Ritual može trajati desetak minuta do jednog sata, a svrha mu je prekid dnevnih aktivnosti, opuštanje i umirivanje koje polako uvodi u san. To se može postići toplom kupkom, čitanjem nekog laganog štiva, meditacijom ili molitvom, prigušenim ili ugašenim svjetlom, utopljavanjem, ugodnom atmosferom…
Svatko sam za sebe najbolje zna što ga umiruje i uspavljuje. Jedan od načina kojem danas najčešće pribjegavamo, a koji nikako ne preporučamo, uspavljivanje je gledanjem televizije.

Dobar san je od izuzetne važnosti za zdravlje i kvalitetu življenja i stoga u slučaju problema ili poteškoća sa spavanjem svakako treba potražiti liječnički savjet i pomoć.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar