Treba li dezinficirati posuđe i rublje?

Većina sredstava za pranje posuđa kao niti ona za pranje rublja nemaju antibakterijska svojstva. No, za time i nema potrebe, osim u slučaju da je netko u kućanstvu bolestan (od zarazne bolesti).
Slijedite li upute za pravilno pranje posuđa i rublja – nemate razloga za brigu.  

Pravilno pranje posuđa

Posuđe je najpraktičnije i najbolje prati u perilici posuđa – ekonomična je, pere posuđe na višim temperaturama (bakterije se uništavaju na temperaturi vode iznad 60°C), dobro ga posuši. U nedostatku iste važno je posuđe prati što toplijom vodom i tekućim deterdžentom, dobro isprati čistom vodom, također dobro osušiti (na zraku ili prebrisati čistom i suhom pamučnom krpom koja služi samo u te svrhe).

Tea Towels, Do The Washing Up

Spužvice za pranje trebaju se redovito mijenjati i prati, barem jednom tjedno. Za odstranjivanje tvrdokornijih nečistoća bolje je koristiti silikonske četkice koje se lakše održavaju i suše.

Sušenje nakon pranja također je vrlo bitno – vlažna i topla mjesta raj su za mikrobe. Stoga je važno da krpa za brisanje posuđa bude čista i suha. Krpe se održavaju pranjem na visokim temperaturama.

Pravilno pranje rublja

Rublje najprije treba razvrstati i pripremiti za pranje, u ovisnosti o kojoj vrsti tkanine je riječ. Temperatura pranja obično je navedena na etiketi tkanine, a postoje i neka općenita pravila: iznimno osjetljive tkanine peremo u mlakoj vodi s nježnim deterdžentom ili sapunom, osjetljive tkanine peremo na temperaturi ne višoj od 40°C, bijelo rublje (posteljina, ručnici, kuhinjske krpe i sl.) na temperaturama od 60°C do 90°C, šareno rublje na temperaturama od oko 40°C.  Jako zaprljano rublje (s tvrdokornim mrljama) ne peremo zajedno s blago onečišćenim tkaninama (npr. onima onečišćenima znojem). Crveno i crno rublje može izblijedjeti i pustiti boju pa se uglavnom pere istovremeno s rubljem sličnih boja (obratiti pozornost na etikete na odjeći). Jako zaprljano rublje treba oprati što prije jer se nove mrlje mnogo lakše uklanjanju od osušene prljavštine. Mrlje možemo unaprijed tretirati nekim od proizvoda za uklanjanje mrlja, na tržištu ih ima mnogo (obično se mala količinu sredstva nanese na mrlju, lagano utrlja i pusti da djeluje 15ak minuta pa zatim stavi u redovan ciklus pranja)normalno operite).

Clothes Drying Rack, Laundry, Stand, Dry

Oprano rublje važno je neposredno nakon pranja staviti sušiti. Za sušenje je dobro iskoristiti sunce i svjež zrak, ako postoji takva mogućnost. Ukoliko takva mogućnost ne postoji dostajat će i sušenje u domu, npr. preko noći (pri tome paziti na vlagu u prostoru).

Rublje oprano na temperaturama višim od 40°C nije potrebno dezinficirati. U trgovinama postoji niz sredstava sredstava za dezinfekciju rublja koje se pere na niskim temperaturama, a takva sredstva možemo napraviti i sami (što je ekološki prihvatljiviji izbor).
Od pomoći nam može biti i alkoholni ocat – izvrstan, učinkovit. Jedan dl ulijemo u dozu za omekšivač. Dezinficira, ujedno i omekšava rublje (neće biti potrebe za omekšivačem).

Za izradu sredstva za dezinfekciju rublja potrebno nam je:

  • destilirana voda
  • izopropilni alkohol (70%)
  • bočica s raspršivačem

Sredstvom je najbolje poprskati rublje nakon pranja, npr. na štriku za sušenje.

Napominjemo da je i perilicu za suđe i perilicu rublja potrebno pravilno i redovno održavati. Ne činimo li to, obje mogu biti izvor loših, nezdravih bakterija.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar