Ugljik – problem naše današnjice

Oko osam milijardi tona ugljika čovjek godišnje izbaci u Zemljinu atmosferu. Nešto manje od polovice ostane ondje – na Zemlji. Što je sa ostatkom?

Ugljik, kao ugljični dioksid (CO2) kruži atmosferom.I drveće i usjevi za rast trebaju CO2. To je vrlo složen i presudno važan mehanizam koji mi ljudi ometamo u radu.

Oceani upijaju ogromne količine ugljičnog dioksida. Zatim su tu šume i pašnjaci i ostale vode. Priroda nam pomaže i preuzima dobar dio ugljičnog dioksida koji ispuštamo usporavajući tako njegovo gomilanje u atmosferi i utjecaj na klimatske promjene.

Ugljen, nafta i prirodni plin sadrže ugljik koji su udisale biljke i stvorile organske spojeve prije nekoliko stotina milijuna godina. Taj se ugljik sada vraća u atmosferu izgaranjem fosilnih goriva i drva.
Znanstveno potvrđena činjenica jest zagrijavanje atmosfere kao u stakleniku. Otapaju se ledenjaci, proljeće nastupa sve ranije, prosječna globalna temperatura u stalnom je porastu…
No, uskrati li nam priroda svoju pomoć mogli bismo se naći pred drastičnim promjenama.
Namjerno izazvanim požarima zbog raščišćavanja tla dolazi do brzog ispuštanja ugljika u atmosferu, u ogromnim količinama. Tu su i elektrane koje energiju dobivaju paljenjem ugljena. Pretvaranjem fosilnih goriva u energiju nastaje 80% godišnjeg prinosa emitiranja CO2 od strane ljudi, od čega 60% potječe od industrijaliziranih nacija.
Upalite li automobil ili pak svjetlo, dajete svoj doprinos količini ugljičnog dioksida u atmosferi.

Razmislite…što vi možete učiniti?

 

Ne smanjimo li svoju ovisnost o fosilnim gorivima dodatno ćemo narušavati ravnotežu kruženja ugljika i cijeli naš planet mogao bi se drastično promijeniti.Pješačite što više, koristite bicikle, gradski prijevoz ili carpooling… 

 

ostavite svoj komentar