Ulje noćurka

Ovo je ulje neprocjenjiv izvor vrijednih esencijalnih masnih kiselina…

Noćurak (lat. Oenothera biennis) je dvogodišnja grmolika biljka iz porodice Onagraceae. Naraste do 150 cm visine. uspravne stabljike, koja se često grana, duguljastih listova, dugih petnaestak cm, cvate velikim žutim cvjetovima koji stoje pojedinačno, promjera su do 6 cm. Otvaraju se navečer, prije izlaska sunca uvenu, a već sljedeće večeri pojave se novi. Cvate od lipnja do listopada.

Domovina noćurka je Sjeverna Amerika, a osim tamo noćurak uspijeva diljem svijeta u umjerenom klimatskom pojasu. U Europu je noćurak donesen kao ukrasna biljka. Raste ponajprije na pješčanom tlu.

Ulje noćurka dobiva se hladnim prešanjem zrelih sjemenki. Najvažnije djelatne tvari koje sadrži su višestruko nezasićene masne kiseline, linolna i gama-linolenska kiselina.

U našoj je prehrani previše zasićenih masnih kiselina i kolesterola, rafiniranih biljnih ulja i alkohola. Esencijalnih je masnih kiselina premalo, a na brojne načine djeluju povoljno na organizam. Između ostalog, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka i pretilosti.

Ulje noćurka koristi se oralnim putem u tretmanima za snižavanje kolesterola, kod dijabetesa, u slučaju hiperaktivnosti kod djece, kod multiple skleroze, aterosklerotičnih promjena, za poboljšanje funkcije mozga, kod želučanih tegoba, dobro djeluje na ženski organizam, prvenstveno kod neugodnih simptoma koji se javljaju prije menstruacije (PMS-a), pomaže i ženama u menopauzi ako se koristi kao prirodna terapija (zamjena za hormonalnu).

Manjak esencijalnih masnih kiselina u prehrani može dovesti do upalnih promjena na koži. Ulje noćurka pomaže kod kroničnih upalnih bolesti i takvih kožnih tegoba poput psorijaze, raznih ekcema i atopičnog dermatitisa (neurodermitisa). Njeguje suhu i zrelu kožu, kožu sklonu ljuskanju, smanjuje količinu prhuti, pomaže kod ispucale kože, ubrzava zarastanje rana.

Ulje noćurka pomaže i kod odvikavanja od alkohola. Pojednostavljeno rečeno ovo ulje ublažava depresiju i tako posredno smanjuje potrebu/želju za alkoholom. Učinkovito je i kod reumatiodnog artritisa, a dokazano usporava i proces starenja.

Noćurak odnosno ulje noćurka je iznimno klinički ispitano i vrlo sigurno za upotrebu, a preporuča se uzimanje kroz duži period. Odraslima se preporučuje 4-6 g (1 mala žličica 3 x dnevno tijekom jela), a djeci mlađoj od 12 godina 2-4 g. Ukoliko se uzima u obliku kapsula valja ih uzimati nesažvakane nakon jela s dosta tekućine.

Poboljšanje nastupa nakon 4 do 12 tjedana. Preporuka je pauzirati nakon višetjednog oralnog uzimanja ulja.

Za primjenu u trudnoći kao i/ili tijekom dojenja za sada nema znanstvenih spoznaja o nuspojavama. Kod dojenčadi i djece mlađe od jedne godine ne preporuča se oralno uzimanje. Osobe koje pate od epilepsije trebale bi se posavjetovati s liječnikom o primjeni ulja noćurka.
Oralno se ne smije koristiti s lijekovima kao što su fenotiazini. Pojačava djelovanje tamoksifena i smanjuje toksičnost ciklosporina A.

Ovo je ulje dosta nestabilno, podložno kvarenju (oksidaciji) i stoga se preporuča čuvati na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Prije svake upotrebe savjetujemo razgovor s obiteljskim liječnikom ili ljekarnikom.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar