Voziti ‘zeleno’

Kako voziti ‘ zeleno’?

Automobil je postao nezaobilazan dio svakodnevice. Racionalnija i štedljivija vožnja zahtjev je koji priroda, ali i naše financije i naše zdravlje stavljaju pred nas.  Prije kupnje novog automobila provjerite ekološke performanse (standarde misije/ekonomičnost goriva). Kupite vozilo s katalizatorom, s manjom snagom motora, manjom potrošnjom goriva, dieselskim motorom, boljom aerodinamičnom karoserijom, s putnim računalom. Kupite vozilo s najučinkovitijom potrošnjom goriva koja zadovoljava vaše osobne svakodnevne potrebe.

Planirajte putovanja

U vozilo s pogonom na benzin ugradite pogon na plin, jer je autoplin najjeftinije pogonsko gorivo i ekološki je prihvatljivo. Trošite goriva po EURO 5 standardu s propisanom oznakom BS – koja imaju sadržaj sumpora manji od 10 ppm (produžujete vijek trajanja motora, štedite novac i čuvate prirodu).Osobni automobil treba redovito i kvalitetno održavati. Osim što neodržavano vozilo troši više goriva, proizvodi i znatno više CO2. Koristite što kvalitetnija suvremena ulja, jer tako možete uštedjeti oko pet 5% goriva i sačuvati motor automobila. Planiranjem putovanja moguće je izbjeći kašnjenje, bespotrebna skretanja, zaustavljanja i sl. što rezultira većom potrošnjom goriva (deset minuta nepotrebne vožnje u jednosatnom putovanju rezultira s 14% nepotrebne potrošnje goriva). Izbjegnite gužve i prometne špice. Na posao krenite ranije kako biste izbjegli gužve i čekanja na semaforima i prometnim raskrižjima. Ukoliko ste primorani duže (više od 20-ak sekundi) stajati u koloni (raskrižje,pružni prijelaz ili u neka slična situacija), ugasite automobil.

Najvažnija odluka je: voziti manje!

Idite pješke ili pak razmotrite mogućnost korištenja bicikla ili javnog gradskog prijevoza kad god je to moguće (svako vozilo javnog prijevoza zamjenjuje od 40 do 70 osobnih automobila, a koristi ekološki prihvatljiva goriva: bio-diesel ili plin, električnu energiju). Vožnja s gumama čiji pritisak je manji od propisanog, smanjuje efikasnost goriva za 2% u prosjeku, a čak za 4% u gradskoj vožnji.
Tlak u gumama izravno utječe na potrošnju goriva. Zato je potrebno pridržavati se propisanog pritiska i redovito ga provjeravati. Osim goriva, šteta nastaje i na samim gumama koje se nepotrebno roše, a pogoršavaju se i vozna i upravljačka svojstva automobila.

Ne opterećujte automobil bespotrebnim stvarima!

Vožnja s preopterećenim vozilom automobila zahtjeva veću snagu, a to dovodi do značajnog smanjenja ekološke učinkovitosti goriva (na svakih 100 kilograma težine tereta troši do pola litre goriva više, na svakih 100 kilometara puta). Raznorazni pribor i alat koji ne koristite svakodnevno (torbe, kanistre, i drugi bespotrebni teret), ne vozite cijelo vrijeme u svom automobilu.
Opterećujte automobil samo onoliko koliko, i kada je to uistinu potrebno. Prtljaga na krovu ili vožnja s nepotrebnim teretom na krovu pridonosi lošoj aerodinamici i prekomjernom otporu zraka pa automobil treba veću snagu za svladavanje tog otpora. Posljedica – trošenje više pogonskog goriva. Svaki teret na krovu automobila (klasični nosači za teret na krovu, nosači za skije, bicikle i slično narušavaju aerodinamičnost automobila. Uz buku, povećava se i potrošnja goriva za 1/2 litre na svakih 100 prijeđenih kilometara. Ukoliko je teret na krovu neizbježan važno je dobro ga učvrstiti i složiti maksimalno moguće aerodinamično. Upotreba lake prikolice puno je isplativija – potošnja goriva je znatno manja.

Najveći potrošač je klima-uređaj

Racionalno se ponašajte sa potrošačima u automobilu – što ih je više uključeno troši se više goriva. Najveći potrošač je klima-uređaj (povećava potrošnju goriva do 1 litre na prijeđenih 100 kilometara puta). Prekomjerno rashlađivanje treba izbjegavati ne samo zbog potrošnje goriva nego i zbog zdravstvenih razloga.

Konstantna vožnja bez prevelikih i naglih oscilacija brzine štedi do 25% goriva

Najisplativija je vožnja u nižim brojevima okretaja i višem stupnju prijenosa. Stupanj prijenosa treba maksimalno prilagoditi uvjetima na cesti (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, otvorena cesta…). Pravodobno i pravilno prebacivanje u viši stupanj prijenosa može uštedjeti do 8% goriva. Idealna točka za promjenu brzine je izmeðu 2.000 i 2.500 o/min. Povećanje brzine za svakih 10 km na sat, znači u prosjeku oko 1/2 litre goriva više na 100 kilometara prijeđenog puta.Izbjegavajte nagla kočenja. To će vam omogućiti povećani razmak između vašeg i vozila ispred vas, smanjenje brzine prije križanja sa semaforom, pozorno praćenje prometa i predviđanje mogućih situacija. Gas oduzimajte pravodobno, korisite inerciju vozila, ubacite u nižu brzinu – kočite motorom.

ostavite svoj komentar