Vožnja u zimskim uvjetima

Zimske gume obavezne su tijekom zimskih mjeseci.

Presudne su za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima, sa ledom i snijegom na cesti, ali i na suhoj cesti, ako je temperatura zraka niža od 7°C. Ljetne gume na toj temperaturi gube mekoću i lošije prijanjaju za podlogu. Koristite li prošlogodišnje gume preporuča se istrošeniji par staviti na prednje kotače. Naime, za prosječnog vozača bolje je da prednje gume kod kretanja zavrte u prazno, nego da automobil kod skretanja prokliže stražnjim dijelom. Samo izuzetno vješti vozači dobro reagiraju u ovoj situaciji.

Zimi je važno da motor automobila što prije postigne radnu temeperaturu. Stoga u prvim minutama ne palite ventilaciju (naročito ne do maksimuma). Bolje je krenuti odmah, da se sa motorom zagrije i mjenjač. Kada se zagrijao motor i ventilacija će brzo zagrijati prostor.

Metlice brisača valja redovito provjeravati.

Posebno je to važno u vrijeme kada padaju kiše ili kada sniježi. Vožnja sa neispravnim metlicama onemogućit će vam sigurnu vožnju, pogotovo noću.

Redovito treba dosipavati tekućinu za stakla.

Brisači neće moći bez tekućine obrisati prljavštinu sa stakla. Poželjno je dvije-tri litre uvijek držati u rezervi, u prtljažniku automobila. Preporuča se izbjegavati tekućine na bazi tehničkog alkohola i metanola jer oštećuju metlice i lak.I, naravno, u zimskim mjesecima treba kupovati vodu za stakla koja ne smrzava.

Prolazak pored velikog vozila – kamiona, autobusa i sl. u uvjetima kada su kolnici mokri i kada pada kiša često završava pljuskom vode . Odjednom ne vidite ništa, vjetrobransko staklo zapljusnuto je vodom…. Računajte s time kada prolazite pored navedenih vozila i držite prst na ručici za pokretanje brisača.

Za kišnog vremena preporuča se voziti malo prema sredini ceste. Na taj način u većoj se mjeri izbjegavaju prolasci kroz lokve što zna biti posebno neugodno. Ako ipak naletite na lokvu, najvažnije je čvrsto držati upravljač automobila i ne podleći panici.

Čim zagrijete unutrašnjost automobila oslobodite se suvišne odjeće. Zimi smo često zabundani u višak odjeće koji nas sputava.

Kod podešavanja temeprature važi pravilo: noge u toplom, glava na hladnom! Posebno je važno na duljim putovanjima ne pregrijati prostor. Između ostaloga, toplina nas uspavljuje.

Klima uređaj namijenjen je za korištenje prvenstveno u ljetnim mjesecima. Tijekom zime preporuča se uključiti ga barem jednom tjedno, a odličan je i u slučajevima kada se zamagle stakla u unutrašnjosti automobila.

U automobilu uvijek držite pribor za čišćenje stakala od snijega. Nije naodmet posjedovati niti malu lopatu jer snijeg kroz nekoliko sati može zatrpati parkirani automobil i bez lopate teško ćete automobil izvući iz snijega.

ostavite svoj komentar