Za čist zrak u domu

HEPA filter i čistač zraka..

Gotovo 90% vremena provodimo u zatvorenim prostorima i stoga bismo trebali razmišljati o kvaliteti zraka u tim prostorima posebice ukoliko imamo zdravstvenih problema poput alergije ili astme.
U uredima i drugim prostorima u kojima radimo uglavnom nismo u prilici utjecati na kvalitetu zraka, no u svom domu to ne bi trebao biti slučaj.
Što možemo učiniti kako bi zrak koji udišemo bio sigurniji za naše zdravlje?

HEPA (High-efficiency particulate air) tip je filtera za zrak koji se upotrebljavaju u klinikama, automobilima, avionima, u domovima. Ova vrsta fiiltera pročišćava zrak filtiranjem finih čestica prašine (što je posebno važno osobama koje pate od alergija i astme).
Sa HEPA filterima susrećemo se svakodnevno u svom domu – gotovo svaki usisivač novijeg datuma sadrži HEPA filter. Osim što HEPA filteri imaju različite razine filtracije, vrlo je važno i to da je usisivač u kombinaciji s HEPA filterom nepropusan za zrak kako češtice prašine ne bi izlazile van usisivača, u prostor.
Što je gradacija HEPA fitera viša, bolja je i njegova filtracija. Tako će, primjerice, HEPA 10 filter iz zraka pokupiti 85% čestica promjera 0,05 do 0,15 mikrometara, dok će HEPA 12 pokupiti 99,5%, HEPA 13 99,95%. Veće čestice filtiraju se u još većem postotku.
HEPA fiter se, baš kao i svaki drugi filter, vremenom zaprlja do te mjere da ga trebamo zamijeniti ili oprati. Koliko često ćemo prati ili mijenjati HEPA filter ovisi o tome koliko se često usisivač upotrebljava, što se usisava (npr. imate li kućnog ljubimca i sl.) i koliko velika površina se usisava, a obično je riječ o promjeni filtera jednom ili dva puta godišnje (u prosjeku).

Osobama koje pate od alergija preporučuje se i upotreba čistača zraka. Takav čistač filtirira pelud, prljavštinu, prometne ispušne plinove, alergene kućnih ljubimaca, alergene poput grinja, duhanski dim, pare i mirise od kuhanja, mirise i pare od boja i lakova i sl.
Vrhunski pročistači zraka uz HEPA filtere sadrže i filtere od aktivnog ugljika koji djelotvorno apsorbiraju mirise, pare i dim.
U prodaji su i kombinirani uređaji – pročistači zraka s integriranim ovlaživačem koji osiguravaju i dovoljnu vlažnost zraka u domu što je posebno važno u zimskim mjesecima kada grijemo prostore u kojima boravimo i kada je zrak u prostorima suh.
Današnji uređaji iznimno su tihi i bez problema mogu se upotrebljavati i noću, u spavaćim sobama. Obratite pozornost na to koliko su energetski učinkoviti. U načelu nisu veliki potrošači energije.
I ne zaboravite biljke, izvrsne prirodne pročiščivače zraka.

ostavite svoj komentar