Začepljen nosić

Kod naših najmlađih…

Nos je početni dio dišnog sustava koji se sastoji od dvije simetrične šupljine odijeljene nosnom pregradom. Nos je svojevrsni mehanički i kemijski filter, čuvar naših pluća koji zaustavlja štetne čestice i aktivnim tvarima u sluzi štiti od mikroroganizama koje unesemo udisanjem. Prekriven je sluznicom na kojoj su tzv.trpetljike. Udahnute čestice hvataju u sluzi i odstranjuju iz organizma bilo ispuhivanjem bilo gutanjem.
Disanje na nos prirodno je i refleksno, za razliku od disanja na usta i svako otežano disanje na nos negativno se odražava na zdravstveni status i kvalitetu življenja.

Klimatski utjecaji na otvorenom kao i mikroklimatski uvjeti u zatvorenim prostorima značajno utječu na kvalitetu zdraka koji dijete udiše. Pri tome valja naglasiti važnost prvenstveno temperature i vlažnosti i pravilne i redovite higijene nosa.
Nos može biti djelomično ili potpuno neprohodan. Začešljeost može mati brojne uzroke, a najčešće je riječ o upalnim procesima u nosu. Može biti riječ o obuičnoj virusnoj ili bakterijskoj upali nosne sluznice ili pak o kombinaciji navedenih. Samo čist i prohodan nos može obavljati svoju funkciju i spriječiti nastanak niza bolesti gornjeg i donjeg dišnog sustava.
Nos može biti neprohodan i zbog suhog zraka u prostoriji u kojoj boravimo (što je češće slučaj u zimskom periodu kada grijemo prostore u kojima boravimo).
Na tržištu postoji cijeli niz preparata koji nam mogu pomoći u održavanju higijene nosa i olakšati disanje. Razlikujemo one koji samo čiste sluznicu nosa (fiziološka otopina, sprejevi na bazi morske vode i sl.) i one koji osim funkcije čišćenja sadrže i aktivne supstance koje smanjuju otok sluznice nosa, a postoje i antibiotske kapi koje obično pripisuje liječnik.

Oni preparati koji služe samo za čišćenje nosa, oni na bazi izotonizirane i sterilne morkse vode pogodni su i za najmlađe i mogu se koristiti i nekoliko puta tijekom dana. Fiziološku otopinu treba obilno unijeti u nos, pričekati nekoliko trenutaka i potom, uz pomoć pumpice ili nosnog aspiratora, izvući nosni sekret. Ukoliko je potrebno ili po preporuci liječnika ili pedijatra, nakon ovako temeljitog čišćenja mogu se u nos ukapati kapi za nos koje smanjuju otok sluznice ili antibiotske kapi.

Razni sprejevi za nos koje možemo kupiti u našim ljekarnama nisu baš jeftini. Njih sasvim dobro može zamijenitzi i obična fiziološka otopina koju u ljekarni možete kupiti za nekih 10-ak kuna u staklenoj ambalaži od ½ litre.

Kako pomoći bebi koju muči neprohodan nosić…pročitajte

ostavite svoj komentar