Zamrzavanje dječjih obroka

Pripremanjem hrane unaprijed i njezinim zamrzavanjem štedite vrijeme, energiju i novac.

To najbolje zanju zaposleni roditelji. Zato, kad god je moguće, pripremite za dijete više hrane nego što je potrebno za jedan obrok i višak zamrznite.

Osnovno je ne zamrzavati obroke koji su već bili zamrznuti i nikad ne podgrijavati hranu više od jedanput.

Određeni broj namirnica nije dobro zamrzavati (npr.banana, avokado), ali većina ih ne gubi na kvaliteti ako se pridržavate određenih pravila zamrzavanja. Gotovo sve vrste povrća uspješno se zamrzavaju, osim onih koje sadrže veliki postotak vode (rajčica, zelena salata, rotkvica) jer pri zamrzavanju nastali led oštećuje tkivo.
Jela treba pripremati samo od svježih i kvalitetnih namirnica. Sol i začine najbolje je dodati kad se jelo odmrzne, kao i namirnice poput jaja i kiselog vrhnja koje se dodaju pri kraju kuhanja. Treba upotrebljavajte što manje masnoća. Da hrana koju zamrzavamo ne bi izgubila na kvaliteti poželjno je imati hladnjak koji može hranu zamrznuti brzo i na minimalno -18°C . Posude u kojima zamrzavamo hranu trebaju biti prikladne za zamrzavanje, čiste i sa poklopcem koji u potpunosti zatvara posudu. Dječju hranu prikladnije je zamrzavati u posudicama, ali u nedostatku istih poslužit će i vrečice za zamrzavanje, kalupi za kolače ili led i sl. Zamrznuti obrok prije posluživanja treba jedno vrijeme ostaviti na sobnoj temepraturi (cca sat vremena), zatim ga treba zagrijati, malo ohladiti i odmah poslužiti. Ukoliko odmrzavate voćni obrok koji se ne treba grijati, jednostavno ga ostavite da se odmrzne preko noći.

Kao smjernicu za označavanje roka valjanosti možete koristiti sljedeće podatke:

VRSTA HRANE                                          ZAMRZAVANJE

Voćne kašice                                             do 6 mjeseci
Povrtne kašice                                           do 6 mjesci
kašice sa mlijekom                                    1-2 mjeseca
kašice sa ribom                                         do 2 mjeseca
kašice sa crvenim mesom i piletinom        do 2 mjeseca

ostavite svoj komentar