Žgaravica – prirodni lijekovi kod žgaravice

Oko 30% odraslih osoba ima povremeno problema sa žgaravicom, a oko 7% svakodnevno.

Osjećaj pečenja koji osjećamo u grudima, a javlja se kod gubitka funkcije mišićnog otvora između jednjaka i želuca. Vrlo je časta.
Najčešće će se razviti jedemo li u žurbi, stojeći ili gutajući do kraja neprožvakanu hranu. Pržena hrana, zasićene masti, šećer, alkohol, cigarete i kava, uska odjeća, debljina ili trudnoća i stres najčešći su čimbenici koji utječu na nastajanje žgaravice.
Žgaravica se javlja obično oko sat vremena nakon jela.
Pored izbjegavanja teške hrane i oslobađanja od loših navika kod jela postoje i ljekovite biljke koje pomažu kod problema žgaravice.
To su:

Angelika (Angelika archangelica) i njoj srodne biljke
Angelika se koristi za ublažavanje žgaravice kod odraslih, te kolika i nadutosti kod djece.

Kamilica (Matricaria recutita) dobro je sredstvo za ublažavanje žgaravice i mučnine u želucu.

Sladić (Glycyrrhiza glabra) uspješno liječi žgaravicu, ali i čireve na želucu i jednjaku. Sladić ublažava grčeve i smanjuje proizvodnju želučane kiseline čime ublažava i žgaravicu.

Sladić i njegovi ekstrakti sigurni su kod normalne upotrebe – u manjim količinama (do tri šalice čaja dnevno). Dugotrajna upotreba (duže od šest tjedana) i uzimanje većih količina mogu izazvati glavobolju, letargiju, nakupljanje natrija i vode u organizmu, prekomjeran gubitak kalija i visoki krvni tlak. Za ublažavanje žgaravice dovoljna je jedan šalica čaja od sladića dnevno.

Obična metvica (mentha piperita) koristi se za liječenje svih vrsta probavnih smetnji, uključujući i žgaravicu.

Kardamom (Ellettaria cardamomum) i cimetovac (Cinnamomum), različite vrste) pomažu kod nadutosti. Prepečeni kruh možete posipati sa prahom jedne od navedenih biljaka. Kardamom je prilično skup dok cimetovac nije.

Kopar (Anethum graveolens) također se koristi za smirivanje probavnih smetnji i liječenje žgaravice. Napravi se čaj od sjemenki kopra i koristi povremeno u umjerenim količinama.

Komorač (Foeniculum vulgare) koristi se kao i kopar.

Sirištara (Gentiana officinalis), vrlo je dobro preventivno sredstvo protiv žgaravice ukoliko ju se uzima pola sata prije jela. Jednu čajnu žličicu sirištare kuha se u 30-ak minuta u dva. Tri deci vode. Može se dodati i malo đumbira i ljute crvene paprike.

Papaja (Carica papaya) i ananas (Ananas comosus) bogati su probavnim enzimima i pomažu kod žgaravice. Papaja sa malo meda, može se uzimati preventivno, prije jela ili između obroka. Neki nutricionisti smatraju da ovom voću treba pridružiti i kiwi.

Uz navedeno kod žgaravice pomažu i badem, maslačak, bijeli luk, zelena salata, masline, gorušica, orasi i crveni luk. Patite li od žgaravice, nastojte ove namirnice uključiti u svakodnevnu prehranu u raznim kombinacijama (salatama, dodacima jelu i sl.).

Zagrijte mlijeko i popijte ga toplog. To je melem protiv žgaravice.

Napomena: Ukoliko patite od žgaravice, najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom.

ostavite svoj komentar