Mravi u domu?

Riješite ih se bez kemije…

Kad se mravi pojave prvo treba očistiti sve površine oko mjesta na kojem se pojavljuju i provjeriti je li sva hrana u dobro zatvorenim i mravima nedostupnim mjestima (u staklenim ili plastičnim, dobro zatvorenim posudama, neoštećenim pakiranjima, vrećicama i sl.)

Postoje kupovna sredstva za borbu s malim beštijama ali i niz prirodnih, dostupnih, jednostavnih i neškodljivih načina kojima možemo ukloniti mrave iz našeg doma.
Mravi ne vole sodu bikarbonu. U jednoj posudici valja promiješati jednaku količinu sode i šećera u prahu i smjesu posipati po mjestu na kojem se skupljaju mravi. Ostaviti neko vrijeme i mravi bi trebali otići.
Ocat im također nije drag. Radne površine valja prebrisati mješavinom obične vode i običnog alkoholnog octa (pola vode, pola octa). Osim što odbija mrave ova mješavina izvrsno čisti i dezinficira.
Možete se poslužiti i mljevenom kavom. Posipajte je po mjestima iz kojih mravi izlaze i oni će vrlo brzo napustiti to stanište.
Od pomoći može biti i mješavina vode, malo tekućeg sapuna i nekoliko kapi eteričnih ulja (lavande, kamfora, paprene metvice, klinčića ili lovora) kojom valja pošpricati mjesta na kojima se pojavljuju mravi.
Mravi ne vole niti lavandu, metvicu i buhač. Limun bi također mogao biti rješenje vaših muka po mravima. Kritična mjesta valja pošpricati svježim sokom limuna.
Možete probati i s litrom prokuhane vode u koju ste dodali nekoliko kapi deterdženta za suđe. Tom tekućinom natopite kritična mjesta.
Pomoći mogu i začini. Mravi ne vole kurkumu, čili papriku niti usitnjeni češnjak ili češnjak u prahu. Možete isprobati i mješavinu od pola litre vode, dvije žlice cimeta i nekoliko klinčića i njome poprskati mjesta na kojima se pojavljuju mravi. Eterično ulje cimeta također će odbiti mrave. Dovoljno je malu količinu (pomoću štapića za uši), nanijeti na mjesta gdje se pojavljuju.
Za obranu od mrava poslužit će i kreda. Njome opcrtajte granicu koju ne želite da mravi prođu.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar