Aronija

Voće čije vrijeme tek dolazi…

Sibirska aronija (Aronia melanocarpa) potječe s istočne obale Sjeverne Amerike. To je listopadna grmolika biljka iz porodice ruža, tamnozelenih listova koji u jesen poprimaju crvenu boju. Uzgaja se i kao ukrasna biljka.
Uz crnoplodnu aroniju poznajemo još i crvenoplodnu (Aronia arbutifolia) i ljubičastoplodnu (Aronia prunifolia) vrstu.

timthumbCvjeta u svibnju raskošnim bijelim cvjetovima, a plod aronije su ljubičasto-crne bobice slatkasto-kiselkastog i blago trpkog okusa koje zriju početkom rujna i rastu u grozdovima.
Lako se uzgaja i vrlo je otporna. Podnosi jako niske temperature (do -47°C) i zbog toga je često nazivaju sibirskom borovnicom.

Zreli plodovi sadrže značajne količine flavonoida (antocijana i proantocijana), biofenola i tanina. Sadrži vitamin A, vitamine B kompleksa (B2, B6 i B9), vitamin C i vitamin P . Od minerala sadrži mangan, jod, fosfor, kalcij, željezo, kalij, molibdeni dr.

Mnogobrojne znanstvene studije potvrdile su ljekovitost i niz prehrambenih blagodati ove biljke. Aronija čisti krv, poboljšava cirkulaciju (pa je korisna i kod glavobolja i migrene), snižava kolesterol, snižava povišeni krvni tlek, djeluje protupalno i djeluje antitumorski. Također prevenira srčana oboljenja i smanjuje rizik od nastanka srčanog udara, regulira razinu šećera u krvi, smiruje grčeve i bolove u želucu, upalu sluznice želuca i pomaže kod čira na želucu, dijareje i želučanih neuroza. Pospješuje rad štitnjače i podiže opće imunološko stanje.
U ljekovite svrhe osim plodova koriste se i listovi i kora aronije.

Aronia_melanocarpa_sqAronija se nalazi na samom vrehu po sadržaju antioksidativnih tvari i antioksidativnog kapaciteta.

U mnogobrojnoj literaturi koja je objavljena na temu aronije ne postoje podaci o neželjenim ili toksičnim učincima aronije ili njenih produkata poput soka, sušenih bobica ili ekstrakata.

Koristi se u proizvodnji sokova, likera i rakija, jogurta, desertnog vina, u kanditorskoj industriji i farmeceutskoj industriji. U prerađivačkoj industriji aronija se koristi kao prirodno bojilo (tamnocrvena), za poravljanje okusa i boja drugih sokova.
Od aronije se prave pekmezi i kompoti, marmelade, želei i kandirano voće. Dodaje se marmeladama od jagoda kojoj daje tamniju boju i stabilnost.

Posađena u vrt, aronija već druge godine daje prve plodove i biti jedinstveni ukras vrta. Zbog ljepote bijelih cvjetova i tamno zelenih listova dobila je nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja u velikoj Britaniji, zemlji sa dugom tradicijom vrtlarstva.

Bobice aronije mogu se dodati u biskvite, voćne kolače, muffine i sl.

ostavite svoj komentar