Čuvanje kozmetika

Pravilno čuvanje I korištenje…

Kozmetiku uglavnom, iz praktičnih razloga, držimo u kupaonici. No, vlažnost I toplina pridonose ubrzavanju procesa kvarenja kozmetike. Naime, idealna temperature za čuvanje najvećeg broja kozmetičkih preparata je 20°C, suh i taman prostor.

Na kozmetičkim proizvodima treba biti istaknut rok valjanosti – garancija da je proizvod/preparat neškodljiv za zdravlje i da je valjan. Oznake su grafičke, a kod većine proizvoda riječ je o valjanosti od 30 mjeseci. Valja obratiti pozornosti i na oznaku koliko je proizvod valjan nakon otvaranja (grafička poznaka je otvorena bočica).

Ukoliko je kozmetičkom proizvodu kojeg koristimo istekao rok valjanosti – bacite ga. Takav proizvod upitne je sigurnosti i kvalitete.

Par savjeta za čuvanje kozmetike:

Proizvodi koji sadrže konzervanse manje su osjetljivi i imaju dulji rok valjanosti. No, koristimo li one ‘prirodne’ svako otvaranje i kontakt povećava vjerojatnost razmnožavanja mikroorganizama koji ubrzavaju kvarenje. Stoga je važno takvom kozmetikom rukovati pažljivo i u što higijenskijim uvjetima (čiste ruke, što manje kontakta, čvrsto zatvaranje i čuvanje u adekvatnom prostoru).
Budući se kontakt s proizvodom ne može izbjeći ukoliko se isti nalazi u kutijici savjetujemo upotrebu plastične žličice koje se može oprati nakon svakog korištenja. Ako ste u prilici birati, tube su uvijek bolji izbor od kutijica.

Okvirni rokovi valjanosti nekih kozmetičkih proizvoda:

  • otvoreni tekući puder približno godinu dana,
  • sjenilo za oči upotrebljivo je do dvije godine nakon otvaranja,
  • ruževi za usne i rumenila za obraze upotrebljivi su do dvije godine nakon otvaranja,
  • kreme za oko očiju kao i kozmetika za djecu u pravilu sadrže malo konzervansa (ili ih ne sadrže uopće) I stoga imaju kraći rok valjanosti, obično tri mjeseca,
  • losioni za tijelo i kreme za samotamnjenje valjani su još šest mjeseci nakon otvaranja,
  • maskara i tuš za oči upotrebljivi su šest mjeseci nakon otvaranja,
  • kreme za sunčanje, parfemi, lakovi za nokte i puderi u kamenu valajni su do godinu dana nakon otvaranja,
  • kolonjske vode, šamponi, gelovi za tuširanje i sredstva za čišćenje sadrže obično više konzervansa pa im je valjanost produžena, obično do dvije godine.

Što kad proizvodu istekne rok trajanja?

Ako proizvod koristimo nakon isteka roka trajanja, moramo biti svjesni da upotreba tog proizvoda više nije sigurna. Riskiramo korištenje proizvoda koji je mikrobiološki zagađen i za korisnika neprihvatljiv i neupotrebljiv.

I da ponovimo malo o konzervansima i parabenima:

Konzervansi sprečavaju razvoj mikroorganizama koji bi prekomjernim razmnožavanjem pokvarili proizvod. Postojanost proiozvoda dulja je što više konzervansa sadrži.

Dilema – koristiti proizvod koji sadrži konzervanse I stoga ima dulji rok trajanja ili nekonzervirani proizvod s bitno kraćim rokom valjanosti?
Kozmetički proizvodi koji sadrže konzervanse nose rizik neželjenih nuspojava koje uzrokuju konzervansi ako ih je previše i ako samo prelaze na kožu, dok oni bez konzervansa nose rizik nedovoljne biološke valjanosti ukoliko proizvod predugo koristimo.
Odluka je na svakome ponaosob.

Parabeni su jedna od mogućih i najčešće korištenih komponenti konzervanasa u kozmetici. Pod posebnim su povećalom zbog sumnje da uzrokuju odnosno povećavaju rizik od raznih oboljenja. Njihov štetni učinak ovisi o njihovoj koncentraciji u proizvodu i o tome kolike koncentracije parabena unosimo korištenjem raznih drugih kozmetičkih proizvoda.

Svi kozmetički proizvodi moraju deklarirati njihov sadržaj, pa na taj način možemo kontrolirati njihov unos.

O certifikatima koje mora sadržavati prirodna kozmetika …pročitajte ovdje

Kako održavati kozmetičku torbicu i kozmetički pribor…pročitajte ovdje

“Lipstick With Other Cosmetics” – Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar