Djeca u sportu

Dijete samo što se nije rodilo ili je tek u planu…

….a vi već kujete planove za njega. Bavit će se sportom, učit’ će jezike, ići u glazbenu školu…

Ovo zvuči tako poznato, zar ne?

Ako sebe i niste prepoznali u ovom scenariju, onda ste takve i slične stavove zasigurno već čuli, bilo na TV-u, u krugu svojih poznanika ili prijatelja.

I nema tu zapravo ništa loše. Svaki roditelj želi da njegovo dijete raste zdravo, pravilno se razvija i korisno upotpunjava svoje „slobodno vrijeme“.

Što to u dječjoj dobi možemo ili smijemo definirati kao slobodno vrijeme? Za pretpostaviti je, onaj dio dana prije ili poslije škole koje ostaje nakon što se napiše domaća zadaća, nauči pjesmica, poigra s prijateljima.

Trebamo li uopće govoriti o slobodnom vremenu kad naše dijete, baš zato što je dijete, osim hrane, ljubavi i svakodnevne brige , za pravilan rast i razvoj treba igru i samo igru.

Zato dragi roditelji, pri izboru sporta za vaše dijete, razmišljajte o tome da to bude nastavak ili još jedna nova igra u svakodnevnici vašeg djeteta.

Neka takva igra bude sadržana od bazičnih oblika kretanja… Od puzanja, kolutanja, skakutanja i vježbi ravnoteže koje će vaše dijete pripremiti kvalitetno za bilo koji drugi vid ozbiljnog treninga.

… nastavak slijedi ….

Vesna Pleša dipl.cin.
Stručna suradnica portala Praktičan život

“Young Children Running In Nature”- Image courtesy of chrisroll at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar