Djelovanje eteričnih ulja

Na psihološkoj i tjelesnoj razini…

Svatko od nas ima neki miris koji ga na nešto podsjeća i pobuđuje neko ugodno sjećanje na neki događaj, doživljaj, osobu… Neki nam mirisi naprosto stvarajaju osjećaj ugode. Zapravo nismo niti svjesni njihove uloge u našim životima. Njuh je primitivno i snažno osjetilo. Osim što nas upozorava na opasnost (npr. miris pokvarene hrane, plina ili sl.), pobuđuje sjećanja, utječe na naše raspoloženje, privlači nas određenim osobama ili nas odbija. Nerijetko mislimo da nas nekome privači njegova/njezina ljepota, inteligencija ili duhovitost, a zapravo nas privači (ili pak odbija) miris te osobe.
Mirisna eterična ulja koja usdišemo mogu prilično snažno djelovati na naš um i značajno utjecati na naše raspoloženje. Stoga je aromaterapija vrlo korisna pomoć u liječenju poremećaja raspoloženja kao što su depresija i tjeskoba i učinaka tih poremećeja na funkcioniranje osobe. Neka ulja imaju izrazito sedacijsko, umirujuće djelovanje, dok se druga koriste za stimulaciju i povećanje mentalne energije. Neka potpomažu usredotočenost, neka seksualni apetit…
Mirisi dolaze do receptora u našim nosnicama koji su olfaktornim nervom povezni s limbičkim sustavom u mozgu, dijelom mozga koji upravlja emocijama i pamćenjem. Još uvijek nije posve razjašnjen mahanizam djelovanja mirisa i ne znamo posve sigurno je li reakcija mozga rezultat kemijskog sastava eteričnih ulja, ali znamo da mirisi potiču oslobađanje određenih kemikalija u krvotok rezultat čega su promjene raspoloženja. Neke od tih kemikalija, potiču opuštenost i osjećaj zadovoljstva, neke smanjuju osjećaj boli, neke pak djeluju stimulativno…

Tri su načina na koje eterično ulje može ući u tijelo: udisanjem, apsorpcijom preko kože i oralno. Najpopularnija metoda unošenja je masaža. Oralno uzimanje može biti vrlo opasno i nipošto se ne savjetuje samostalno uzimanje.
Mnogim je eteričnim uljima zajedničko svojstvo poticanje imunološkog sustava – poticanje tijela na samoiscjeljivanje. Antiseptična i baktericidna svojstva zajednička su mnogim eteričnim uljima, antivirusna i fungicidna također.

Premda su antibiotici neprocjenjivo važni u borbi protiv mnogih bolesti u slučajevima blažih infekcija eterična ulja mogu biti vrlo korisna pomoć i način da izbejgnemo uzimanje antibiotika jer pretjerana (prečesta) upotreba antibiotika dovodi je do povećanja broja sojeva bakterija koje su otporne na antibiotike. Uz to, antibiotici uništavaju i mnoge druge, korisne bakterije i uzrokuju neugodne nuspojave.

Zašto ne zaviriti u škrinjicu s blagom u kojoj se krije niz predivnih, mirisnih eteričnih ulja koja nam mogu pomoći…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar