Glazba i koncentracija

Uz klasičnu glazbu do boljih rezultata…

Ljudi svoje radne navike vežu i kombiniraju uz različite dodatne aktivnosti, a jedna od njih svakako je i slušanje glazbe. Ipak, dokazano je da ne utječe sva glazba jednako na efikasnost i motivaciju.

book-1845356_640Istraživanja provedena na sveučilištima u Francuskoj pokazala su da studenti koji slušaju jednosatna predavanja s klasičnom glazbom u pozadini postižu znatno bolje rezultate na ispitima nego studenti koji su sve to isto slušali bez klasične glazbe. Istraživači su nagađali da glazba dovodi studente u pojačano emocionalno stanje, što njihov mozak čini spremnijim prihvatiti informacije. To možemo povezati i sa situacijama u drugim poljima života – informacije koje primamo kad smo iznimno sretni ili pod stresom ostavljaju jači dojam i veći trag u nama.

Istraživanja provedena s drugim tipovima glazbe kao što su, primjerice, jazz i pop nisu dala tako značajne rezultate kao ona s klasičnom. Od presudne je važnosti da glazba nema riječi koje bi ometale naše mentalne procese dok se pokušavamo skoncentrirati na učenje ili obavljanje nekog drugog zadatka gdje trebamo upregnuti moždane vijuge. Rezultati su pokazali i da klasična glazba suzbija tjeskobu, rješava nesanicu i pozitivno utječe na smanjivanje stresa.
I ono što je zanimljivo za naše najmlađe – dokazano je da i djeca koja slušaju klasičnu glazbu jednom dnevno u periodu od više od šest mjeseci (čak i pasivno, bez obraćanja pozornosti na nju) stječu bolju sposobnost kvalitetnog opuštanja što im omogućava lakše učenje i savladavanje zahtjevnijeg gradiva u školi.

Tekst: Ana Bustruc

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar