Uvođenjem reda oko sebe do reda u glavi

Nered u i oko nas…

Svima nam se ponekad događa kaos u glavi; milijun obaveza koje moramo obaviti (a ne znamo gdje početi), stresovi na poslu, zamršeni odnosi, zdravstveni problemi….
Ništa neobično! Neke od fizičkih i mentalnih metoda opuštanja zasigurno su vam poznate, no jeste li ikad u takvim trenucima pažnju posvetili organizaciji i sređivanju prostora u kojem se nalazite?

cup-1276775_640Organizacija prostora na neki nam način uvjetuje organizaciju svega što radimo. Ako svoje zadatke ili hobije krenemo upražnjavati u neurednoj prostoriji, efikasnost će nam se znatno smanjiti jer će nam pozornost biti podijeljena. Štogod bismo htjeli raditi, u oči će nam upadati nered u određenom dijelu stana, a upravo će to biti dovoljno da nam omete koncentraciju i fokusiranost na rad.
Čak i ako mislite da vam nered ne smeta i da nema toliko snažan utjecaj na vas, moguće je da ste se jednostavno navikli i prestali obazirati na njega, što ga i dalje ne briše iz opusa vašeg mentalnog djelovanja. Naime, ne treba sve što nam smeta biti uočeno na svjesnoj razini – često nas stvari na podsvjesnoj razini znaju puno više mučiti jer im ne znamo prepoznati uzrok, povod čak niti prirodu – a one su svejedno tu te nam stvaraju tegobe.

U situacijama kad u vašem stambenom prostoru prevlada nered i kad kaos u prostoru postane i onaj u glavi, ne treba sebi dodatno nabijati stres i predstavljati tu cjelokupnu situaciju kao klupko kojem ne možete pronaći početak.

working-791184_640Neka organizacija vašeg prostora krene što jednostavnije – podijelite svoju kuću ili stan na određene segmente i krenite od jednog. Neka vam, primjerice, prvi zadatak bude da očistite kuhinjski stol. Nakon toga možete prijeći na policu s knjigama, ormar ili, pak, cjelokupnu prostoriju – dnevni boravak, kupaonicu…

Ne trebate sve očistiti u jednom danu jer ako to postavite kao cilj, mogli biste dugo čekati na idealnu priliku kad ćete se imati dovoljno vremena posvetiti detaljnom i temeljitom čišćenju. Važno je samo da počnete, zadate sebi realne ciljeve i uspijete dovesti prostor u kojem stanujete u red dobre volje i bez većeg stresa.

Nakon što očistite i pospremite zadanu prostoriju, potrudite se osvijestiti važnost održavanja reda u istoj. Ophođenje prema ljudima i stvarima oko nas je većinom stvar navike, odnosno utabane staze kojom smo toliko puta prošli da sad to činimo automatizirano, gotovo nesvjesno i zatvorenih očiju.

Dobra je vijest da navike nije lako mijenjati, ali je sasvim moguće! Otvorite, stoga, svoje oči, pridajte pozornost organizaciji i uređenju prostora u kojem provodite vrijeme te gledajte kako se s vremenom samo od sebe počinje organizirati i klupko misli u glavi!

Tekst: Ana Bustruc

Photo courtesy of Caboompics and Pixabay

ostavite svoj komentar