Hrana koja zasićuje

Odgodite osjećaj gladi…

Vrsta hrane češće nego količina koju unosimo utječe na trajanje osjećaja sitosti. Različite namirnice pružaju nam različit osjećaj sitosti i trajanje tog osjećaja.
Npr. nakon dva croissanta glad će se pojaviti relativno brzo, znatno brže nego nakon dva kuhana jaja.

Osjećaj sitosti je osjećaj ispunjenosti hranom i izostanak gladi i želje za hranom koji se događa nakon unosa hrane. No, neke namirnice daju veći i duži, a druge manji i kratkotrajniji osjećaj sitosti.

Prema rezultatima studije provedene 1995. na Odjelu za biokemiju Sveučilišta u Sydneyu napravljena je tablica “indeksa sitosti”. Namirnice su poredane prema svojoj sposobnosti da zadovolje osjećaj gladi (one ocijenjene ocjenom višom od 100 su jako zasitnima, one s ocjenom manjom od 100 manje zasitne).

Iznenađuje činjenica da je voće pri vrhu najzasitnijih namirnica. Također, začuđuje zaključak kako masna hrana nije jako zasitna. Kao razlog tome navodi se činjenica da naš organizam masti prepoznaje kao gorivo za hitne slučajeve i pohranjuje ih u masne stanice, ne koristi odmah. Posljedično, tijelo ne daje mozgu uputu da smanji osjećaj gladi. Ugljikohidrati pak djeluju suprotno.
Prema navedenoj studiji banane su puno manje zasitne od naranči ili jabuka, dok je punozrnati kruh značajno zasitniji od tzv. bijelog kruha.
Jako su velike razlike između pojedinih namirnica unutar iste skupine.

Zasitnu hranu karakterizira:Food, Fresh, Fruit, Natural, Orange

  • visok udio proteina
  • visok udio vlakana
  • visok udio vode.
  • relativno malo kalorija

Među najzasitnijim namirnicama su: kuhani krumpir (s korom), jaja, riba, zobena kaša, naranče, jabuke, integralna tjestenina, grah i druge grahorice, grožđe, punozrnati kruh, juhe, meso, svježi sir i grčki jogurt.

Znači, povrće, voće, grah, krumpir, te orasi, bademi, sjemenje i žitarice najbolji su izbor. Riječ je o namirnicama koje su bogate vlaknima, duže održavaju sitost, dobar su izvor energije, prirodno stimuliraju metabolizam i održavaju nas sitima i stoga značajno manje podložnima posezanju za brzim zalogajima.
Riječ je o zdravim namirnicama, ne o prerađevinama ili brzoj hrani koja brzo zasićuje ali na kratko vrijeme. Ove namirnice, osim što zasićuju, hrane organizam neophodnim nutrijentima i podržavaju naše zdravlje.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar