Prehrana – dobre i loše kombinacije namirnica

Neke kombinacije namirnica mogu biti uzrok zdravstvanim problemima, a neke pak mogu poboljšati svojstva (apsorpciju vrijednih tvari) konzumiranih namirnica.

Loše kombinacije:

Meso – krumpir/riža/tjestenina
Ova kombinacija najčešća je kombinacija na našem tanjuru. Kako se bjelančevine (meso) probavljaju u želucu, a škrob (krumpir, riža, tjestenina) u tankom crijevu, probavljanje ove kombinacije usporava metabolizam i čest je uzrok osjećaja težine u želucu nakon obroka.

Voće – druge namirnice
Voće može usporiti probavu drugih namirnica. Preporuča se jesti voće samostalno, na prazan želudac ili barem pola sata prije ili poslije obroka. Na taj način izbjegava se nadutost.

Mlijeko – kava
Kava sadrži niz kiselina koje mijenjaju bjelančevine iz mlijeka tako da one postaju teže probavljive. Osjećaj težine u želucu nakon pijenja kave može biti posljedica navedenog mehanizma.

Mlijeko – žitarice
Apsorpcija kalcija iz mlijeka smanjuje se kod kombiniranja mlijeka sa žitaricama.

Meso – čaj
Tanin iz čaja smanjuje apsorpciju željeza iz mesa, kao i iz povrća koje sadrži željezo.

Sir – šunka
Ova vrlo česta kombinacija nije poželjna zato što će organizam preopterećen bjelančevinama apsorbirati kalcij (iz sira) na štetu željeza (iz šunke).

Kava – jaja
Ova kombinacija najprisutnija je kod doručka. Polifenoli iz kave smanjuju apsorpciju željeza iz jaja.

 

Čini se kao da cijelo vrijeme opterećujemo želudac konzumirajući kombinacije koje su u našoj kulturi prehrane uobičajene. Ipak, uvjereni smo da umjerenost u konzumaciji prehrambenih namirnica čini osnovu zdrave prehrane, a ne način kombiniranja namirnica ili nešto drugo.

Poželjne kombinacije:

Špinat – cikla/rajčica/kapri
Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najboljeje konzumirati u kombinaciji s drugim povrćem koje je bogato vitaminom C (poput cikle, paprike, rajčice) jer vitamin C poboljšava apsorpciju željeza.

Rajčice – maslinovo ulje
Rajčice su bogate likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Likopen je topljiv u masti. Kombiniranje rajčica sa maslinovim uljem (ili nekom drugom masnoćom) poboljšava apsorpciju likopena.

Govedina – mrkva
Mrkva obiluje vitaminom A koji se najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. Uz dodatak malo masnoće (maslinovog ulja npr.) dobiva se odlična kombinacija.

Zeleni čaj – limun
Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad se pije s limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad se čaj pije sam..

Češnjak – riba
Riblje ulje smanjuje kolesterol, a sastojci češnjaka koriste srcu. U kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija.

Crveno meso – ružmarin
Antioksidativne kiseline iz ružmarina neutraliziraju slobodne radikale iz mesa.

Sok od naranče zobena kaša
Kombinacija ove dvije namirnice dokazano sprječava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju kolesterol.

Jabuke – crveno vino
Jabuke sadržavaju protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Konzumiraju li se zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju.

Orašasti plodovi, sjemenje – suho voće
Orašasti plodovi i sjemenke bogati su proteinima i sadrže malo vode – u kombinaciji olakšavaju probavu.

ostavite svoj komentar