Interakcija hrane i lijekova

Te dodataka prehrani i lijekova…

Većina nas ne posvećuje dovoljnu pažnju međudjelovanju hrane koju konzumiramo i lijekova kao i dodataka prehrani koje uzimamo i lijekovima koje uzimamo u isto vrijeme. Djelomično je to zbog neinformiranosti, a dijelom i zbog nedostatne motivacije medija kao i onih subjekata koji bi nam na to trebali ukazivati po službenoj dužnosti (prvenstveno liječnika koji nam pripisuje lijek i ljekarnika koji nam ga izdaje).

Poznato je da popriličan broj naših građana više ili manje redovito redovito i prilično nekontrolirano uzima veliki broj različitih dodataka prehrani, bilo onih vitaminsko-mineralnog sastava ili onih koje koriste kao samopomoć kod određenih indikacija (najčešće sredstva za jačanje imuniteta i sredstva za pomoć pri mršavljenju).

Dodaci prehrani mogu biti korisna pomoć ukoliko su provjerenog i standardiziranog sastava i kada se uzimaju po preporuci stručne osobe. U suprotnom, u interakciji s lijekovima, učinci istih mogu biti negativni i narušiti zdravlje osobe koja ih uzima.
Kod lijekova postoji praćenje pojavnosti nuspojava i neželjenih djelovanja (npr. poremećaja tlaka, glavobolje, pada šećera i dr.). Kod dodataka prehrani takva regulacija tek bi trebala slijediti.

Kao poželjna mjera opreza, kod odabira dodatka prehrani, preporuča se odabrati one koji udovoljavaju određenim kriterijima kvalitete. To su oni proizvođači koji imaju certifikate koji potvrđuju provođenje redovitih analiza u nadležnim neovisnim laboratorijima.

Međudjelovanje hrane i lijekova može rezultirati dvojako: aditivnim (pojačanim) djelovanjem lijeka ili supresivnim (smanjenim) djelovanjem. Savjet je raspitati se kod liječnika i kod ljekarnika (po mogućnosti kod više stručnih osoba različitih profila) o određenim lijekovima i dodacima prehrani i njihovom međudjelovanju.

Photo courtesa of Pixabay

ostavite svoj komentar