Koju dijetu odabrati

Za dugoročne rezultate…

Od poduže liste i broja dijeta samo je nekoliko preporučenih koje, dugoročno gledano, ne štete, već naprotiv pridonose zdravlju.
Najbolje je prihvatiti pravilan način prehrane kao što je, na primjer, naša mediteranska prehrana. Takva prehrana podrazumijeva veći unos voća i povrća, cjelovitih žitarica i ribe, uz umjeren unos mesa i znatno smanjen unos zasićenih masnoća i jednostavnih šećera. Maslinovo ulje, kuhani obroci, biljni začini i čaša crnog vina dnevno pojednostavljeno simboliziraju takav način prehrane.

Uz to, važno je napomenuti da važan faktor mediteranske prehrane čini polagano jedenje, poželjno u obiteljskoj atmosferi. To pridonosi boljoj probavi i iskoristivosti namirnica koje konzumiramo kao i umanjenju svakodnevnog stresa.
Takav način prehrane osigurava optimalan unos važnih nutrijenata (vitamina, minerala, vlakana, esencijalnih masnih kiselina i dr.) važnih za pravilno funkcioniranje organizma u cjelini.

Uz dnevni unos oko 1100 do 1300 kcal uz primjerenu fizičku akrttivnost (brzo hodanje, ples, jogging i dr.), u razdoblju od pola godine do godinu dana, ovaj način prehrane rezultira gubitkom 10 do 15% tjelesne mase, a da se pri tome ne naruši zdravlje i da ne dođe do famoznog jo-jo efekta karakterističnog za brzinske dijete kojima naglo i nezdravo mršavimo.

ostavite svoj komentar