Kruh naš svagdašnji

Pod nazivom “kruh” podrazumijevamo različite vrsta kruha i peciva različitih po obliku, sastavu, izgledu kore i sredine, mekoći, boji te okusu i mirisu.

Osnovni sastojci kruha su kruh su brašno, voda, kvasac i sol. Onaj koji kupujemo u trgovinama i pekarama sadrži puno više sastojaka (nerijetko i više od 20).Breadbasket, Bread, Delicious, Eat
Navedeni se dodaci stavljaju smjesu za kruh kako bi poboljšali svojstva tijesta, elastičnost i stabilnost, kako bi poboljšali vanjski izgled gotovog proizvoda, volumen, strukturu i elastičnost sredine, okus i miris, kako bi produljili svježinu kruha i peciva, spriječili kvarenje i povećali hranjivu vrijednost proizvoda.

Jeste li kada pročitali deklaraciju na kruhu? Na primjer, u jednom od bijelih kruhova nalazi se: pšenično bijelo brašno T-550, voda, krumpirove pahuljice, biljno ulje (suncokretovo, rafinirano palmino), kuhinjska sol, pšenični gluten, kvasac, proteini sirutke, tvar protiv zgrudnjavanja (E341 i E170), emulgator E471 i E472e, tvar za rahljenje E450, regulator kiselosti limunska kiselina, antioksidans E304, askorbinska kiselina, konzervans natrijev metabisulfit, enzimi.

Želite li jesti zdraviji kruh savjetujemo pažljivo čitanje deklaracija i izbjegavanje onih proizvoda koji imaju puno sastojaka uz one osnovne i posebno onih proizvoda koji sadrže aditive označene crvenom bojom.

Djeca posebno vole pekarske proizvode. Razna peciva i krafne među najpopularnijima su. Nažalost, riječ je o proizvodima koji sadrže niz aditiva, nezdravih masnoća, puno soli i šećera.Roll, Bread, Crispy, Bake, Pastries
Dodamo li tome i činjenicu da se u proizvodnji žitarica uz genetski modificirano sjeme koriste i razni pesticidi, priča o zdravom kruhu postaje upitnija. Veliki proizvođači sve češće koriste gotove smjese za kruh koje se samo pomiješaju s vodom.

U nekim pekarnicama i trgovinama postoje proizvodi koji ne sadrže aditive ili ih sadrže u manjoj mjeri. Istina, takvi su proizvodi nešto skuplji, ali neupitno zdraviji. U konačnici, valja se pitati što je skuplje – loš proizvod koji šteti zdravlju ili onaj skuplji, ali zdraviji.

Najbolji izbor svakako je domaći kruh, iz vlastite pećnice. Premda pravljenje kruha ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, zahtijeva vrijeme i trud.
Uz električni pekač za kruh stvar je bitno jednostavnija. Priprema za pečenje traje ravno par minuta. O vašem ukusu ovisi koju vrstu brašna ćete koristiti, da li ćete dodati sjemenke, maslinovo ili neko drugo ulje… Kombinacije su bezbrojne. Preporučamo.

Photos courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar