Kruh naš svagdašnji

Znamo li kakav kruh jedemo?

Pod nazivom “kruh” podrazumijevamo različite vrsta kruha i peciva koji se razlikuju po obliku, sastavu, izgledu kore i sredine, mekoći, boji te okusu i mirisu.

Osnovni sastojci za kruh su brašno, voda, kvasac i sol. Kruh koji kupujemo u trgovinama i pekarama sadrži puno više sastojaka (nerijetko i više od 20).
Svi su ti sastojci u kruhu kako bi poboljšali svojstva tijesta, elastičnost i stabilnost, kako bi poboljšali vanjski izgled gotovog proizvoda, volumen, strukturu i elastičnost sredine, okus i miris, kako bi produljili svježinu kruha i peciva, spriječili kvarenje i povećali hranjivu vrijednost proizvoda.

ID-100377379Jeste li kada pročitali deklaraciju na kruhu? Na primjer, u jednom od bijelih kruhova nalazi se: pšenično bijelo brašno T-550, voda, krumpirove pahuljice, biljno ulje (suncokretovo, rafinirano palmino), kuhinjska sol, pšenični gluten, kvasac, proteini sirutke, tvar protiv zgrudnjavanja (E341 i E170), emulgator E471 i E472e, tvar za rahljenje E450, regulator kiselosti limunska kiselina, antioksidans E304, askorbinska kiselina, konzervans natrijev metabisulfit, enzimi.
Savjetujemo pažljivo čitanje deklaracije i izbjegavanje onih proizvoda koji imaju puno sastojaka (uz one osnovne), a posebno onih proizvoda koji sadrže aditive koji su označeni crvenom bojom.

Djeca posebno vole pekarske proizvode. Razna peciva i krafne su među najpopularnijima. Ti su proizvodi prepuni aditiva (posebno upozoravamo na zgušnjivač E407 – karagenan), nezdravih masnoća, umjetnih antioksidanasa, puno soli i šećera.
Ne treba zanemariti niti činjenicu da se pri samoj proizvodnji žitarica uz genetski modificirano sjeme koriste i razni pesticidi. Uz to, veliki proizvođači sve češće koriste gotove smjese za kruh koje se samo pomiješaju s vodom.

Prema propisima EU kemikalije u kruhu nisu opasne, a točan popis dopuštenih tvari, koliko znamo, ne postoji. Nema niti zakonske obveze za proizvođače da na svakom pekarskom proizvodu navedu sastojke.

U nekim pekarnicama i trgovinama postoje proizvodi koji ne sadrže aditive ili ih sadrže u manjoj mjeri. Istina, takvi su proizvodi nešto skuplji, ali neupitno zdraviji. U konačnici valja se pitati što je skuplje – loš proizvod koji šteti zdravlju ili onaj skuplji, ali zdraviji.

Najbolji izbor svakako je domaći kruh, iz vlastite pećnice. Premda pravljenje kruha ne zahtijeva posebne kulinarske vještine neupitno je da zahtijeva vrijeme i trud.
Uz električni pekač za kruh stvar je bitno jednostavnija. Priprema za pečenje traje ravno par minuta. O vašem ukusu ovisi koje ćete brašno staviti, da li ćete dodati sjemenke, maslinovo ili neko drugo ulje… Kombinacije su bezbrojne. Preporučamo.

A.P.

“Bread And Bakery”- Image courtesy of amenic181 at FreeDigitalPhotos.net
“Homemade Bread” – Image courtesy of sattva at FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar