Njega kože tijekom zime

Javlja se crvenilo, koža se ljušti, zateže…

Kad se temperatura spusti i počnemo grijati zatvorene prostore niska vlaga i zimske navike dodatno opterećuju našu kožu. Boravak na svježem zraku i upijanje minimuma danje svjetlosti vrlo su važni za zdravlje općenito pa i za zdravlje kože. U grijanm prostorima u pravilu je zrak suh i ustajao što pridonosi naglašenim problemima s kožom u ovom dijelu godine.

Zbog hladnijeg vremena (hladnog vjetra posebno), koža zimi postaje osjetljivija nego obično. Reagira crvenilom i nadraženošću, ljuštenjem, neugodnim svrbežom, peckanjem, osjećajem zategnutosti i sl.
Koža postaje naglašeno osjetljiva kada joj nedostaje prirodna zaštita koju joj pruža hidrolipidni sloj na njenoj površini. Bez tog filma koža nije u sposobna obraniti se od agresivnih utjecaja iz okoline.
Neke su kože osjetljivije i sklonije neugodnim promjenama, što zbog nasljeđenih sklonosti, što zbog dugotrajne izloženosti štetnom djelovanju vanjskih faktora.

Kada dođe do poremećaja ravnoteže prirodne hidrolipidne barijere, koža ne može zadržavati vodu na površini , gubi mekoću i elasticitet te postaje osjetljiva. Ukoliko ne reagiramo na upozoirenja koža postaje još osjetljivija. Neadekvatna njega također može dovesti do preranog starenja i povećane osjetljivosti kože.
Suha koža, ona koja je izgubila vlažnost i masnoću, postaje nadražena. Preparate zanjegu treba birati pažljivo jer, bez obzira što pisalo ne deklaraciji proizvoda, nisu svi preparati za suhu ili osjetljivu kožu jednaki i ne odgovaraju svima. Sami najbolje poznaemo vlastitu kožu i možemo procijeniti promjene na njoj i to kako reagira na određenu vrstu njege, odnosno određeni preparat.
Osobe sa osjetljivom kožom ne bi smjele upotrebljavati običan sapun, a svakako bi trebale izbjegavati i vruću vodu jer ona pridonosi slabljenju hidrolipidnog sloja na površinskom dijelu kože. Lice ne treba trljati, samo lagano potapkati ručnikom.
Svi proizvodi za njegu kože trebali bi djelovati dubinski, sadržavati što manje konzervansa, mirisa i ostalih dodataka. Prirodna kozmetika najbolji je prijatelj kože. I sami od namirnica koje imate u kuhinji možete napraviti odlične hranjive maske koje će doprinijeti obnovi kože i njenoj otpornosti.

Posebnu pozornost treba obratiti na njegu usana (…pročitajte…), kože oko očiju koja je tanka i osjetljiva i ima vrlo malo lojnih žlijezda i njezi ruku.

Preparate za njegu kože ne treba kupovati slijepo prateći reklamne kampanje i poistovjećujući se s licima iz kampanja – većina toga što se tvrdi o određenim proizvodima ne stoji. Treba slijediti svoj razum i kupovati pametno. Ukoliko niste sigurni u svoj izbor posvjetujte se sa stručnom osobom.

Image courtesy of pakorn at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar