Očistite sami klimu u vašem automobilu

Za čišći zrak u automobilu…

Baš kao što redovito treba čistiti i održavati klima uređaj u svom domu tako treba i onaj u svom automobilu. Ne treba čekati da zrak u automobilu postane neugodan i nezdrav, da počnemo kihati, osjećati iritacije u grlu, otežano disati, kašljati i sl.

Obično se neugodan miris iz klime počne širiti neposredno nakon paljenja klime ili nakon njenog isključivanja. Znak je to da je vrijeme za čišćenje klime.
Možemo to obaviti u ovlaštenom servisu, a možemo i sami ukoliko nam je cijena servisa previsoka. U prodavaonicama auto-dijelova ima raznih sredstava za čišćenje klima uređaja. Tu su razne pjene koje uz pomoć dugačke cjevčice ubacujemo duboko u ventilacijski sustav kao i sprejevi kojima se aktivno sredstvo ubaci u sustav i ostavi da djeluje određeno vrijeme uz uključen klima uređaj.

ID-100282345U svakom je slučaju dobro raspitati se o kvaliteti proizvoda, iskustvima poznanika ili malo pročitati forume o tom pitanju. Uputno je pažljivo čitati upute na deklaraciji proizvoda i držati se navedenih uputa proizvođača. Ukoliko i nakon toga osjetimo neugodan miris, možda je najbolje da se obratimo stručnoj osobi. Nikako ne savjetujemo zanemarivanje problema jer se neće riješiti sam od sebe, a mi bismo mogli platiti najveću cijenu – svojim zdravljem.

Pušačima savjetujemo izbjegavanje pušenja u automobilu ili svođenje na najmanju moguću mjeru. Čestice dima lijepe se na sve dijelove klima uređaja i teško se uklanjaju i svaki puta kad uključimo klimu (i grijanje i hlađenje) ona će u automobil upuhivati miris dima.
Razmnožavanje mikroorganizama u klima-uređaju možemo usporiti ostavljamo li dvije, tri minute prije završetka vožnje ventilaciju da radi nakon što isključimo klima-uređaj, kako bi se isparivač osušio.

Također, uputno je izbjegavati paljenje klima uređaja pri kratkim vožnjama.
Važno je i redovito mijenjati filtar ventilacije putničke kabine. To je dio standardne opreme svakog novog automobila i većine onih do deset godina starosti. Zračni filter u automobilu zaustavlja čestice koje nisu vidljive golim okom, čestice peludi i prašine, što je od velike važnosti osobama koje pate od alergija.
Nečisti filtar kabine ne utječe na rad automobila ali ima veliki utjecaj na zdravlje osoba koje se u automobilu voze.

“Smart Young Businessman Driving His New Car”- Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net
“Father Out On A Long Drive With Kids” – Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar