Održavanje madraca

Redovito održavanje – zdravije spavanje…

Razmislite, koliko je star madrac na kojem spavate? Kad ste ga zadnji puta očistili? Većina madraca prijeđe starosnu granicu, a da ih ne umirovimo (čitaj zamijenimo), a čišćenje madraca vjerojatno je na pameti samo osobama koje pate od alergija i imaju problem s disanjem.Teddy Bear, Sleeping, Love, Bear, Teddy

Tijekom spavanja na madracu ostaju znoj, odumrle stanice kože, vlati kose i dlake s tijela, hrana i pića koja nerijetko konzumiramo u krevetima… Madraci (kao i posteljina) su uobičajeno puni prašine, mrlja, raznih nečistoća i mirisa, bakterija i grinja
Na takvom madracu nemoguće je zdravo spavati, a zdrav san preduvjet je zdravog življenja.

Madrace bi trebalo redovito mijenjati, a tijekom upotrebe redovito održavati. Mrlje treba uklanjati odmah po nastanku, treba redovito usisivati prašinu i druge nečistoće, redovito okretati madrac (pogotovo ako ima ljetnu i zimsku varijantu). Preporuča se ostaviti madrac na suncu koji sat i pri tome suncu izložiti obje strane madraca (npr. na terasi, balkonu, vrtu…)

Savjetujemo da nakon usisavanja madrac posipate home-made sredstvom koje će ga osvježiti, usporiti rast bakterija i omogućiti korisniku ugodno spavanje.
Sprayer, Water, Jet, Liquid, Cleaning

U prikladnoj posudi dobro izmiješajte jednu šalicu sode bikarbone i eteričnog ulja po izboru (lavande, čajevca). Pomoću cjedila ili dozera za sol lagano posipajte sodu s eteričnim uljem po cijeloj površini madraca. Ostavite minimalno jedan sat, a potom dobro usisajte uz pomoć nastavka za usisavanje namještaja.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar