Tajna dobrog kreveta

U krevetu provedemo gotovo trećinu života…

Da bismo postigli svrhu spavanja, a to je prvenstveno kvalitetan odmor, krevet na kojem spavamo mora biti kvalitetan. Okvir, odnosno konstrukcija kreveta mora biti čvrsta, podnica kreveta na koju polažemo madrac također, a madrac koji je najvažniji dio kreveta mora biti biti udoban i omogućavati zdravo spavanje. Loš madrac je, uz jastuk, najčešći je krivac lošeg spavanja i bolova u leđima.

Kakav madrac odabrati?
Najvažnije je da madrac bude udoban za spavanje. Najjednostavnije ćete to provjeriti legnete li na njega u trgovini. Savjetujemo da ovaj dio priče shvatite ozbiljno i da uistinu legnete na madrac, isprobate razne položaje i pokušate osjetiti da li vam madrac odgovara ili ne. Vrijeme isprobavanja neka ne bude kraće od 10 minuta.
Za osobe koje pate od bolova u leđima ili vratu preporučuju se madraci s gelom, od lateksa ili memorijske pjene. Oni od lateksa (koji je prirodan materijal) nešto su skuplji, a oni od mamorijske pjene pružaju optimalan omjer kvalitete i cijene.

Osobe koje brinu zbog elektromagnetskog zračenja trebaju izbjegavati madrace s oprugama, a osobe koje imaju problema s alergijama savjetuje se kupnja madraca od lateksa, memorijske pjene ili gela.
Ne treba nasjedati na marketinške poruke, svatko sam sebi treba biti mjerilo za odabir. Svaki madrac ne odgovara svakome – to ovisi o konstituciji pojedine osobe, položaju u kojem voli spavati, zdravstvenom stanju i drugim čimbenicima. U načelu, osobama koje vole spavati na leđima više odgovaraju tvrđi madraci, onima koji vole spavati potrbuške mekši. Teže osobe prije će deformirati madrac od onih lakših i sl. Madrac ne bi smio biti ni pretvrd niti premekan.
Rješenje za par (za bračni krevet) mogu biti i dva madraca, umjesto jednog zajedničkog. Svakome onaj koji mu više odgovara.

Podnica također ima važnu ulogu. Neke podnice imaju mogućnosti podešavanja i pomicanja pod određenim kuotvima što zna biti vrlo praktično pogotovo za vrijeme bolesti, specifičnih zdravstvenih stanja i situacija kada u krevetu moramo provesti duže vrijeme.

imagesŠto se veličine kreveta tiče, osnovno mjerilo je raspoloživi prostor i osobne potrebe. Što se prostora tiče važno je ostaviti dovoljno prosotora za kretanje i otvaranje vrata od sobe ili ormara, a što se osobnih potreba tiče, krevet bi trebao biti cca 20 cm duži od dužine tijela i omogućavati svakoj osobi da ima dovoljno prostora za komotno spavanje. Većina kreveta izvedena je u pravokutnom obliku jer se takvi najlakše uklapaju u prostor i kombiniraju s ostalim komadima namještaja.

U ponudi postoje i modeli s tehnološkim dodacima i multimedijskim uređajima. Budući je osnovna svrha ležaja odmor, treba razmisliti o tome koliko je investicija u takav krevet isplativa i u kojoj mjeri predstavlja zdrav izbor.
Ukoliko vam nedostaje prtootr za pohranu stvari možda možete razmisliti o iskorištavanju prostora ispod kreveta ili prostora uz uzglavlje ili u podnožju kreveta. Izuzetno praktični kreveti za štedljivo korištenje prostora su sklopivi, odnosno zidni kreveti koje je danas moguće pronaći u raznim kombinacijama i s raznim mogućnostima.

I ne zaboravite, uz sve navedeno, za zdravo spavanje važna je kako sama higijena spavanja tako i higijena kreveta odnosno posteljine.

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar