Posteljina

Savjeti za održavanje…

U krevetu provodimo gotovo trećinu dana. To bi trebao biti dovoljan razlog za održavanje čistoće. No, ispitivanja provedena u Velikoj Britaniji pokazala su zabrinjavajući nivo (ne) higijene među stanovništvom. Možemo samo pretpostavljati kakva je situacija kod nas.

Nedostatak vremena zbog poslovnih i inih obveza, financijske (ne)prilike i lijenost najčešći su razlozi zašto ne održavamo higijenu u svom domu. Posebno ugrožena skupina su mladi ljudi.

Topli krevet idealno je mjesto za razmnožavanje nametnika. Činjenica da madrace na kojima spavamo ne mijenjamo često koliko bismo trebali i činjenica da sve veći broj osoba konzumira hranu u krevetu dodatno pogoršava cijelu sliku.

images (12)U krevetima nam ‘društvo’ prave bakterije, moljci i grinje, ostaci vlastite kože, kose, znoja, prašine, masnoća, krvi, sline i drugih tjelesnih tekućina… Stoga bismo jednom u tjedan dana (ili barem jednom u dva tjedna) posteljinu koju svakodnevno upotrebljavamo (plahte, jastučnice i presvlake za poplune) trebali oprati.

Plahte i navlake (za jastuke i poplune) jednostavno se peru u perilici. Program pranja ovisi o materijalu i boji posteljine. Što se jastuka tiče i njih je potrebno oprati barem dva puta godišnje. Najbolje je držati se uputa proizvođača koje se nalaze na etiketi našivenoj na jastuk. Isto vrijedi i za poplune.

Vunene deke bi se trebale prati u hladnoj vodi, one od umjetnih vlakana mogu se prati u perilici (prema uputama proizvođača). Električne deke trebalo bi odnijeti na suho pranje, a inače redovito protresati, prozračivati i usisavati.
Prekrivače smo skloni zanemariti, a trebalo bi ih oprati barem svaka tri mjeseca. Između pranja treba ih redovito prozračivati i istresti nakupljenu prašinu.
Redovitim pranjem produžava se i vijek trajanja posteljine. Preporuka je koristiti blaga sredstva za pranje, bez izbjeljivača, parfema i omekšivača, jer mogu oštetiti posteljinu i izazvati zdravstvene probleme (alergije).

Madrac je potrebno redovito usisavati i okretati, a dobro je s vremena na vrijeme maknuti svu posteljinu i ostaviti da se madrac prozrači.

Ukoliko posteljinu sušite u sušilici, pazite da se uvijek suši na najnižem nivou jer prevrući zrak može oštetiti tkaninu. Najbolje je sušiti posteljinu na otvorenom. Peglati ju treba dok je još malo vlažna ili uz pomoć raspršivača.

Neadekvatno održavanje posteljine može rezultirati razvojem plijesni, gljivica i bakterija i zdravstvenim problemima poput alergije, astme, dijareje, masne kose, problemima sa kožom i dr.

Ukoliko je netko od ukućana bolestan posteljinu bi trebalo mijenjati svakodnevno. U slučaju da to niste u mogućnosti obaviti promijenite barem navlaku (jastučnicu).
Posteljinu koju koristi bolesna osoba treba prati odvojeno od ostalog rublja i posteljine.

Nema ništa ljepše nego leći u mirisan i čist krevet…

“Double Bed With White Linens”- Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar