Osobine koje poslodavci vole

Za dobar početak…

Bez obzira za koji se posao javljate većina poslodavaca od vas očekuje neke opće kvalitete (osobine, vještine i dr.). To su:

Ambicioznost
Ambicioznost možemo definirati kao težnju uspjehom, isticanjem, priznanjem i sl. Ona može biti poticajna i konstruktivna (kad je u skladu s osobnim kapacitetima (sposobnostima) i mogućnostima i nije usmjerena protiv drugih ljudi. Ambiciozne tvrtke vole imati ambiciozne zaposlenike. Dođete li na intervju za posao spremni, ukoliko jasno izrazite svoj interes i kvalifikacije za posao (navođenjem uspješnih poslova ili projekata koje ste odradili) na najbolji ćete način izraziti svoju ambicioznost. Imajte na umu da poslodavci vole kandidate koji će iskazati spremnost da svoju karijeru dugoročno razvijaju unutar tvrtke.

Znatiželja
Znatiželjna osoba svijet vidi kao zanimljivo mjesto za istraživanje, puno mogućnosti, priliku za rast i učenje. Osobe koje su otvorene za nova iskustva, sretnije su i lakše se nose s teškim situacijama. U razgovoru za posao budite znatiželjni – pripremite se za razgovor, postavljajte pitanja o poslu, tvrtki, planovima za budućnost. Time ćete poslodavcu dati do znanja da ste zainteresirani i proaktivni.

Inicijativa
Poslodavci preferiraju zapošljavanje osoba koji iskazuju inicijativu i samostalnost. U razgovoru za posao možete navesti neki primjer iz svog radnog iskustva kojim ćete iskazati tu osobinu. Ukoliko nemate radno navedite neko životno iskustvo kojim ćete se predstaviti kao poduzetna osoba.

Odgovornost
Odgovornu osobu mogli bismo definirati kao onu koja je spremna snositi posljedice svog ponašanja. Bilo kakav veći poduhvat zahtijeva preuzimanje odgovornosti za uspješnost odnosno neuspješnost. Danas smo previše usmjereni na svoja prava nego na obveze. Lakše izigravati žrtvu, okrivljavati okolnosti, kolege, poslodavca, državu, pravila… Poslodavci će uvijek radije zaposliti osobu koja je spremna preuzeti odgovornost za loše jednako kao i zasluge za dobro obavljen posao.

Timski rad
Poslodavci vole zaposlenike koji se u većoj mjeri poistovjećuju sa tvrtkom, timski su igrači i kao takvi djeluju poticajno na kolege u radnoj sredini.

Predanost i upornost
Najbolje rezultate u poslu ostvaruju osobe koje su predane i uporne. Poslodavac voli znati da će zaposlenik biti predan ostvarivanju ciljeva tvrtke i da se na njega može osloniti i u situacijama koje su izvanredno zahtjevne (npr. dovršiti posao uz dodatni napor, produženo radno vrijeme i sl.).

Osobnost
Obzirom na veliku konkurenciju među kandidatima važno je izdvojiti se po nečemu. Procjena vaše osobnosti od strane poslodavca može biti ključna za vaš odabir. Razmislite o tome po čemu ste posebni, može li poslodavac iz razgovora s vama zaključiti da ste zanimljivi i da ćete djelovati poticajno na kolege.

Pozitivan stav
I poslodavci vole vedre osobe, one pozitivnog pogleda na svijet. Takve osobe djeluju poticajno na kolege, sklonije su bolje podnositi teške, neugodne i stresne situacije kao i učiti iz njih.

Pouzdanost
Pouzdan je onaj koji zaslužuje povjerenje, koji se ne kvari, siguran, ne izaziva sumnje, provjeren. Poslodavcima je ova osobina jako važna. Nastojte se pokazati pouzdanim od početka. Ne kasnite na razgovor, budite pripremljeni, na razgovor ponesite sve potrebno (dokumentaciju), na vrijeme i korektno odradite sve što se od vas traži.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar