Preskakanje obroka

Preskakanjem obroka sabotiramo svoje zdravlje…

Naše prehrambene navike idu ukorak sa stilom života – brzina, nedostatak vremena i puno obaveza nameću nam isto takav ritam u prehrani – jedemo na brzinu, prekačemo obroke ili ih spajamo, a oni obroci koje konzumiramo nerijetko su siromašni namirnicama ključnim za zdravlje.

Tradicionalna tri obroka – doručak, ručak i večera, stvar su prošlosti. Tendencija je preskočiti doručak, zatim pojesti nešto u hodu i tako do večernjih sati. Po dolasku kući umor čini svoje pa su obroci koje spremamo i konzumiramo nutritivno siromašni i pripremljeni na način koji dodatno snižava vrijednost namirnica.
Moderan način života ‘izgurao’ je i socijalni element prehrane – sve rjeđe jedemo u društvu drugih ljudi.

Ovakav način prehrane pogoduje razvoju zdravstvenih problema. Osim što, suprotno uvriježenom mišljenju, uzrokuje probleme sa kilažom, rezultira i problemima sa želucem i probavnim sustavom, nerijetko i općim osjećajem bezvoljnosti, umora i sl. Obroci koje jedemo s nogu, u neprimjerenim uvjetima, usporavaju naš metabolizam.
Idealno bi bilo kada bismo tijekom dana imali pet obroka. Doručak, ručak, večeru i dva međuobroka, s time da nikako ne smijemo preskakati doručak. Između dva obroka ne bi smjelo proći više od par sati (maksimalno pet). Onaj tko nije u mogućnosti sjesti i pojesti ručak, trebao bi usvojiti naviku da pojede barem neku voćku, nikako grickalice i brzu hranu. Osim svježeg voća dobar su izbor tamna čokolada i orašasti plodovi.

Umjesto smanjenog broja obroka preporuka je smanjiti broj kalorija – jesti redovito u pravilnim vremenskim intervalima, manje i kvalitetnije obroke.

ostavite svoj komentar