Klima-uređaj – odabir i održavanje

Za visokih temperatura teže je biti aktivan i obavljati svakodnevne poslove. Klima uređaji postali su obavezni dio opreme naših automobila, ureda, domova. Temperature su sve više, prirodna ventilacija nedovoljno je učinkovita i naši su zahtjevi, zajedno sa standardom, porasli.

Većina kućanstava odlučuje na ugradnju klima uređaja tj. „split“ jedinica za hlađenje zraka koji se sastoji od jedne vanjske i jedne ili više unutarnjih jedinica. Najjeftiniji oblik hlađenja prostora je prirodnim putem, tj. cirkulacijom zraka iz hladnijih prostora prema toplijima. Međutim, to nije uvijek dovoljno. Od pomoći može biti i ventilator koji cirkulira zrak u prostoru, pospješuje izmjenu topline između ljudskog tijela i zraka u prostoriji i pri tome kreira osjećaj hlađenja.

Prilikom izbora klimatizacijskog uređaja savjetujemo konzultiranje sa stručnom osobom. Nema potrebe kupovati uređaj većeg kapaciteta nego što je potrebno. Na izbor utječe veličina prostora, površina staklenih otvora, toplinska izoliranost prostorije, položaj prostorije, broj osoba koje borave u prostoru, broj toplinskih izvora (električnih uređaja poput štednjaka, hladnjaka, mikrovalne…) i dr.

Pri kupnji klima uređaja treba obratiti pažnju na faktor hlađenja ili grijanja (označen s COP ili EER) koji govori koliko puta više rashladne ili toplinske energije dobijemo u odnosu na uloženu električnu energiju. Uglavnom se kreće u granicama od 2,5 do 4 (što je taj faktor veći, uređaj je energetski efikasniji). Klimatizacijski uređaji s inverterom smatraju se najefikasnijima, postižu uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje. Uz to, trebali bismo paziti da je uređaj energetskog razreda A.

Hlađenje prostora na preniske temperature u ljetnom razdoblju nije poželjno. Pri postavljenim nižim temperaturama dolazi do povećanog isušivanja zraka što je energetski i zdravstveno nepovoljno (za svaki °C niže temperature prostora utroši se 3 – 5% više energije). Stoga savjetujemo podešavanje temperaturu na regulatoru na 25-26°C. Razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od 7°C.

Preporuka je (kad je to moguće) vanjsku jedinicu montirati na sjeverni dio kuće/stana ili tamo gdje će biti zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja i gdje je osigurana dobra cirkulacija zraka. Što je vanjska jedinica na hladnijem mjestu učinkovitost uređaja je veća. Cijevi koje spajaju vanjsku i unutarnju jedinicu klimatizacijskog uređaja trebale bi biti dobro izolirane kako bi spriječili toplinske gubitke.

Za vrijeme rada klima uređaja trebali bi eliminirati bespotrebne toplinske izvore u prostoru (rasvjetu, kućanske uređaje…) i zatvoriti prozore i vanjska vrata kao i ona od prostorija koje nemamo potrebu rashlađivati.

Održavanje klima uređaja trebalo bi povjeriti isključivo stručnoj, ovlaštenoj osobi. Prije sezone hlađenja (ili grijanja) potrebno je očistiti vanjsku i unutarnju jedinicu. Tako sprječavamo povećanu potrošnju energije. Filtere na unutarnjoj jedinici možemo očistiti sami i to bismo trebali činiti barem jednom mjesečno kako bi osigurali odgovarajuću kvalitetu zraka.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar