Reciklažni kontejneri

Otoci smeća i nereda…

Dobra je vijest da u gradu Zagrebu kao i u drugim gradovima (i manjim mjestima) kontejnera za reciklažni otpad ima sve više. Loša vijest je slika oko tih kontejnera – razbacano smeće koje leti posvuda, viri iz kontejnera ili je ostavljeno pored njih. Žalosna slika.

kontejneri 2015.Mjesta na kojima su kontejneri smješteni postali su otoci smeća. Osobama koje stanuju pored takvih kontejnera takav prizor sasvim sigurno izaziva i nelagodu i poružnjuje život.

Kontejneri za odlaganje raciklažnog otpada umjesto da služe uljepšavanju i zaštiti našeg okoliša, oni ga, baš suprotno – nagrđuju.

Razmišljam o ljudima koji donose i ostavljaju otpad pored kontejnera i pri tome ne vode brigu o tome jesu li otpad primjereno odložili i kakvu poruku šalju ostalim građanima. Ostavljeni nered, naime, u suprotnosti je s onime zašto su došli.

Sasvim spontano nameću mi se dodatna pitanja; je li zakazao kućni odgoj ili onaj “građanski” u školama? Gdje je i u kojoj mjeri odgovornost službi naležnih za čistoću grada ?

Bez sumnje, odgovornost dijelimo svi. i pojedinci i institucije – svaki na svoj način. Ukoliko se ponašamo nesavjesno i neodgovorno prema okolišu i prirodi općenito, teško možemo očekivati da će nam ona dugoročno i nesebično uzvraćati svim svojim blagodatima: čistim zrakom, životopisnim bojama i zdravim plodovima…

Zato, apeliramo na sve…

Vesna Pleša dipl.cin.
Stručna suradnica portala Praktičan život

 

ostavite svoj komentar