Savjeti za duži vijek automobila

Da vaš četverokotačni ljubimac stari s manje problema…

Redovito servisiranje
Nikako nemojte preskakati ili odgađati servise. Osim uobičajenih provjera i zamjena (pogonskog remenja) u servisu će pregledati opće stanje vozila i ustanoviti eventualne kvarove koje sami ne možete primjetiti. Preporuka je odlazak u ovlašteni servis jer je veća vjerojatnost da će dijelovi biti originalni i da ćete dobiti jamstvo za obavljeni posao.

Redovito mjenjanje ulja
Vremenski period zamjene ulja sve više produžava. No, valja imati na umu da različiti tipovi vožnje mogu utjecati na smanjenje preporučenog intervala zamjene ulja. Na primjer, česta vožnja na kratkim relacijama s hladnim motorom. Držimo da se na ulju ne treba štedjeti i da je bolje interval zamjene ulja skratiti na do 15.000 km jer je važnost ulja za funkcioniranje svakog motora velika. Kod kupnje ulja preporučamo provjerene marke ili one koje preporuča proizvođač automobila, te svakako paziti na gradaciju i norme koje mora imati ulje za konkretni motor.

Vožnja s hladnim motorom
Nakon dužeg stajanja vozila (s isključenim motorom) pri pokretanju se troše pokretni dijelovi jer se ulje slije u karter. Zato se preporuča vožnja na nižim okretajima, bez naglih ubrzavanja, dok motor ne postigne radnu temperature.

Izbjegavanje zagrijavanja motora na mjestu
Kako zbog ekoloških tako i zbog financijskih razloga nema potrebe zagrijavati motor u praznom hodu, na mjestu. Naime, pri tome se zagrijava samo motor, a ne i ostali djelovi mehanike (poput mjenjača).

Ohladiti motor/turbinu
Vlasnici automobila s turbo motorom trebaju pripaziti na hlađenje turbine motora. Nije poželjno isključiti motor odmah nakon forsirane i brze vožnje, na visokim okretajima. Prije zaustavljanja preporuča se usporiti i smiriti vožnju na nižim okretajima ili barem ostaviti motor da radi na mjestu dvije – tri minute (da ulje dobro procirkulira korz turbine).

Izbjegavati prebrzu vožnju
Ovaj savjet osim uštede goriva i izbjegavanja plaćanja kazni za prebrzu vožnju blagonaklono će utjecati na vaše vozilo, kako na motor tako i na druge dijelove motora. Naime, pri brzoj vožnji, odnosno pri vožnji pri većim okretajima dolazi do većeg naprezanja motora kao i elemenata prijenosa tako i ovjesa. Veće naprezanje uzrokuje i veće trošenje motora koje smanjuje njegov vijek trajanja.

Pravilno provjetravanje
U pravilu je za automobil bolje da je garažiran nego kad je vani, izložen svim atmosferskim utjecajima. Iznimka su vlažne i nedovoljno prozračne garaže. U takvim garažama moguće je stvaranje pljesni na unutrašnjim djelovima kabine ili korozije na metalnim elementima.
Preporuka je za suhog i vjetrovitog vremena ostaviti vozilo malo otvoreno (naravno, samo kada tim postupanjem sigurnost vozila nije ugrožena). Klima uređaj, valja povremeno uključiti i u zimskim mjesecima barem na 10-ak minuta svakih mjesec dana.

Redovito čišćenje vozila
Redovito čišćenje vozila podrazumjeve detaljno i temeljjito čišćenje svih djelova vozila – od kotača i njihovih sklopova, ovjesa (naročito u zimskim uvjetima kad ima soli po kolnicima), poklopca motora itd. Smolu, ptičji izmet i druge mrlje uputno je ne ostavljati duže vrijeme jer mogu oštetiti lak automobile. Za čišćenje valja upotrebljavati blaga, neabrazivna sredstva.

Zaštita od korozije:
Potreba za aštitom od korozije odnosi se na starije automobile kao i na one novije gdatuma. Svakom će automobile dobro doći nanošenje voska na karoseriju, a na podvozje posebnih preparata koji štite vozilo od industrijske soli kojom se posipaju prometnice u zimskim mjesecima, a koje nagrizaju podvozje i dr. dijelove automobile.

Čuvati ovjes i pneumatike
Naše su prometnice pune nedostataka – puno je rupa na njima, loša je kvaliteta asfalta, neprimjereno su visoki „ležeći policajci“
(često nakon zime oštećeni), visoki ivičnjaci itd. Zbog toga valja prilagoditi vožnju uvjetima kakvi jesu. Voziti sporije, opreznije, izbjegavati penjanje vozila na ivičnjake, naročito većom brzinom itd.

“Blurred Pink Car On The Road With People- Image courtesy of surasakiStock at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar