Terapeut ili prijatelj?

Pitanje je sad…

Činjenica je da su prijatelji važni i da njegovanje bliskih odnosa povećava zadovoljstvo životom i smanjuje potrebu za podrškama raznih vrsta – kako onom liječnika raznih specijalizacija tako i onom psihoterapeuta. Bliski prijatelji su važan sastojak recepta za sretan život. Dobar prijatelj nezamjenjiva je podrška u raznim životnim situacijama i nerijetko – osoba koja nas rado sluša i čuje.

Ipak, vjerojatnije je da će terapeut  biti taj koji će imati objektivan stav i koji će nas potaknuti da sagledamo vlastitu odgovornost za probleme u svom životu. Također, terapeut će nas, slijedom toga, potaknuti da odgovornost preuzmemo i da u skladu s time djelujemo – mijenjamo obrasce ponašanja koji su nas doveli u probleme. Prijatelj će nam vjerojatnije biti saveznik u kritiziranju drugih i pronalaženju dežurnih krivaca, terapeut je taj koji će nas vraćati nama samima. Promjena ide samo od unutra (od nas) prema van (prema drugima).

Terapeut ne prosuđuje, ne osuđuje, ne bira strane… Prijatelj to možda neće napraviti namjerno, ali se može ‘poskliznuti’ pod utjecajem emocija. Uz dobrog terapeuta klijent se osjeća sigurno i slobodno, povjerljivo.

Dobar odnos sa terapeutom nije krajnji cilj terapije. Klijent i terapeut nisu tu kako bi uspostavili dugotrajno prijateljstvo u stvarnom životu. U nekim je državama je zakonski reguliran takav odnos – čak i propisana zakonska kazna ukoliko prijateljski odnos uspostavi čak i nakon nekoliko godina nakon završetka psihoterapijskog procesa.

Klijent će se nerijetko na terapeuta ljutiti, biti nezadovoljan, frustriran… Nerijetko će i odustati od terapije zbog nedobivanja odobravanja koje je očekivanja, zbog neispunjenih očekivanja, zbog nezadovoljavajuće brzine promjena, zbog potrebe da djeluje u određenom smjeru ili dr.

Do promjene dolazi tek kad klijent s terapeutom uspostavi odnos pun povjerenja, kada se uspije otvoriti i, usprkos tome, osjećati prihvaćeno i podržano. Dolazi kad klijent uspije uvidjeti cjelovitog sebe i dijelove svoje osobnosti koje je prethodno odbacivao, prikrivao ili negirao. Tek kad klijent povrati svoju cjelovitost i prihvati se kakav je – dolazi promjena.

Prijatelj može biti najdobranamjernija osoba, ali teško može preuzeti i dobro odraditi ulogu psihoterapeuta. U svakom slučaju – i prijatelj i psihoterapeut – to je najbolja kombinacija.

A. Pleša
Ivana Grabar

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar