Umjetni mirisi

U kozmetici i proizvodima za dom…

Parfemi i mirisi čine veliki postotak proizvoda i sredstava za osobnu njegu i za čišćenje i održavanje doma, a na njih otpada i veliki postotak financijskih sredstava koja izdvajamo u te svrhe.
Riječ je o preko pet stotina kemikalija koje nalazimo u proizvodima koji sadržavaju mirise. Nalazimo ih u osvježivačima prostora, kozmetici, omekšivačima rublja, deterdžentima za pranje rublja, mirisnim svijećama, sredstvima za čišćenje i cijelom nizu drugih proizvoda.

ID-10071931Proizvođači još uvijek nisu obavezni deklarirati konkretne sastojke svega što se podvodi pod izraz ‘miris’ (fragrance), a i kada postoji deklaracija ona je uglavnom krajnje nerazumljiva prosječnom potrošaču.
Takvim se proizvodima izlažemo nanoseći ih na kožu i/ili udišući ih. Radimo to svakodnevno i po nekoliko puta. Budući da je riječ o toksičnim tvarima možemo se samo pitati u kolikoj se mjeri svakodnevno trujemo?

Lista kemikalija koje se koriste u mirisima poduža je. Nabrojati ćemo samo neke, najčešće: ethanol, acetaldehyde, benzaldehyde, benzyl acetate, a-pinene, acetone, benzyl alcohol, ethyl acetate, linalool, a-terpinene, methylene chloride, styrene oxide, dimethyl sulphate, a-terpineol, camphor i limonene…

Razdražljivost, astma, kašalj, nadraženost očiju, glavobolja, poremećaj mentalnih funkcija, mišićna bol, nadimanje, bolni zglobovi, bol u sinusima, umor, upala grla, gastrointestinalni problemi, vrtoglavica, otečeni limfni čvorovi, nagle promjene u krvnom tlaku, svrab ili osjećaj žarenja na koži, poremećeni rad hormona… Samo su neki od respiratornih, neuroloških i ostalih toksičnih učinaka koji mogu bit uzrokovani prevelikim unosom tvari iz umjetnih mirisa.

Neki od češćih alergena koji se koriste u kozmetičkim proizvodima su: geraniol (miris ruže), eugenol (miris klinčića), hidrocitronelol (cvjetni miris, sugerira đurđevak), A-amilcinamal (miris koji podsjeća na jasmin), cinamal (cvjetni miris), soeugenol (miris klinčića).ID-100173171

Mirisi neosporno imaju jak psihoaktivni učinak. Uzrokom velikog broja astmatičnih napadaja smatraju se parfemi i razni drugi mirisi. Neke studije pokazale su npr. kako miris citrusa učinkovitije ublažava depresiju od nekih antidepresiva, ili da linalol, najčešća i količinski najzastupljenija kemikalija u parfemima i mirisnim proizvodima, uzrokuje letargiju, depresiju i ozbiljnije respiratorne učinke.
Na kraju, tu je i aromaterapija kao priznato umijeće iscijeljivanja u kojem važnu ulogu imaju upravo mirisi i njihov utjecaj na zdravlje tijela i duha.

Nije do kraja razjašnjeno niti potvrđeno u kojoj su mjeri i na koji način toksični pojedini sastojci odnosno kemikalije koje nalazimo u spomenutim proizvodima. Proizvođački je lobi jak, nezavisnost laboratorija koji provode ispitivanje upitna, previše je zbunjujućih i obmanjujućih informacija i stoga se valja osloniti prvenstveno na zdravu logiku.

Djeca su osjetljivija od odraslih osoba na učinke mirisnih kemikalija i stoga je važno razmisliti o tome u kojoj ih mjeri njima izlažemo. Ne treba čekati prve simptome…

Kako to spriječiti? Čemu se okrenuti?ID-100379839
Umjetne mirise teško možemo potpuno izbjeći, ali možemo u velikoj mjeri. Prvo i osnovno je informirati se. Čitati deklaracije na proizvodima i birati one provjerene koji ne sadrže umjetne mirise i druge toksične tvari (aditive raznih vrsta). Drugo, mnoštvo industrijskih proizvoda možemo zamijeniti prirodnim sredstvima za čišćenje, prirodnom kozmetikom, prirodnim uljima, eteričnim uljima

I tu valja biti oprezan i ne nasjedati nepromišljeno na natpise tipa ‘eko’, ‘prirodno’, ‘domaće’ i sl. nego pažljivo čitati deklaracije, pitati prodavača, raspitati se… Ne treba nasjedati niti na nježna, lijepa  i atraktivna pakiranja koja nam sugeriraju njegu, blagost i čistoću,a zapravo samo namamljuju na kupnju.

Nažalost, zarada je mnogim proizvođačima daleko najvažnija i ne prežu pred zavaravanjima, obmanama i sl. marketinškim trikovima i koliko god to ‘teško’ zvučalo, nije ih briga za zdravlje potrošača.

Zato o njemu brinite vi sami…

“Dried Flowers With Lamp And Candle” – Image courtesy of phaendin at FreeDigitalPhotos.net
“Blue Metal Round Box With Cosmetic Cream Opened On White Background” – Image courtesy of Keerati at FreeDigitalPhotos.net
“Perfume Bottle”- Image courtesy of koratmember at FreeDigitalPhotos.net
“Hand With Sprayer Isolated On White Background” – Image courtesy of pixtawan at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar