Vikanje na dijete

Kad izgubimo kontrolu…

Većina roditelja trudi se odgojiti dijete na najbolji način, no, s vremena na vrijeme omakne nam se ponašanje zbog kojeg nerijetko odmah požalimo i zbog kojeg se i mi i dijete osjećamo loše. Ako to nije čest slučaj – nema razloga za brigu. Problem nastaje kad takvo ponašanje usvojimo kao obrazac i često ponavljamo.

Iznenađujuće je lako usvojiti lošu naviku i vrlo teško (ne i nemoguće) izbaciti je iz svakodnevnog života. Važno je podsjetiti se da navike koje prakticiramo u odnosu prema djeci utječu na njihov život u jako velikoj mjeri – utječu na njihovo zdravlje i određuju kakvi će ljudi postati.
Međusoban odnos roditelja, odnos roditelja i djece, utjecaj sredine u kojoj dijete odrasta i kao i temperament, faktori su koji također utječu na formiranje osobe. Roditeljski utjecaj prvi je i najvažniji.

Kad nam se dogodi da izgubimo kontrolu i povisimo glas dijete i tada nešto uči, a vjerojatno će nas i poslušati – iz straha.
Kad roditelj viče na dijete ruši mu samopouzdanje, dijete se osjeća ranjivo i od roditelja ne dobiva ono što mu je najpotrebnije – osjećaj sigurnosti, zaštićenosti i međusobnog povjerenja. Dijete zbog toga kasnije može imati problema s prihvaćanjem i izražavanjem emocija i rješavanjem konflikata/sukoba.

Savjetujemo roditeljima: kad ste ljuti, umorni, uzrujani, zabrinuti, pod bilo kakvim pritiskom, nastojte izbjegavati discipliniranje djeteta. Najbolji način bio bi – sjesti  ili izaći u šetnju s djetetom i razgovarati o tome što je to što nas opterećuje i zbog čega se osjećamo tako kako se osjećamo, zagrliti ga i igrati se s djetetom. Koliko god da je teško to pomaže djetetu da se umiri i roditelju da povrati ravnotežu. Mirno i zadovoljno dijete voljnije će surađivati.

Ljutnja je osjećaj koji ne trebamo prikrivati i/ili potiskivati. Važno je izraziti je na prihvatljiv način – bez galame, mirno, uz birane riječi i prethodno promišljanje o tome što je to što nas smeta u djetetovu ponašanju.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar