Kako dijete osjeća razvod?

Razvod braka ne želimo i ne planiramo. Dogodi se. Razloga je mnogo Ponekad naprosto odnos postane suviše težak, bolan i štetan pa partneri (jedan ili oba) razvod vide kao jedino rješenje.

Neupitno je da će to, najčešće negativno, utjecati na dijete (ili djecu). Koliko će situacija traumatizirati dijete teško je govoriti općenito – svako je dijete jedinstveno i svaki je razvod također jedinstven.Sad, Child, Boy, Kid, Crying, Tears
Neminovno je da će dijete patiti. Jedina dob u kojoj će u manjoj mjeri shvaćati problem dob je do dvije, maksimalno tri godine, ali će čak i tada primijetiti da se nešto događa. Mlađe dijete neće znati izraziti bojazni i imati će manje sjećanja vezanih uz zajednički život roditelja, onih vezano uz nesuglasice među roditeljima, natezanja oko skrbništva i sl. i neće to znati izraziti pa smo skloni misliti da razvod proživljavaju lakše od starije djece.

Činjenica je da će se dijete dijete čiji su se roditelji razveli kad je imalo dvije ili tri godine najčešće dobro prilagoditi na trenutnu stvarnost, no ono ima sjećanja i osjećaje kojih nije svjesno, ali su tu, u njemu/njoj. Na kognitivnoj razini oni to sebi niti drugima ne mogu pojasniti, ali na onoj osjećajnoj ona postoje i utječu na njih. Stoga je važno imati na umu da je, bez obzira na dob, način kako se roditelji razvode i kako poslije surađuju i dijele odgovornost (i vrijeme) i pokazuju ljubav prema djeci, presudan za to u kojoj će mjeri i kako razvod utjecati na rast i razvoj djeteta.

Zato bismo mogli zaključiti da godine nisu važne, važan je način…

Kad dijete s oba roditelja proživi desetak godina, s oboma razvije dublji odnos, ima osjećaj važnosti obitelji, ali je tada još uvijek nesamostalno i u toj mjeri egocentrično da će svaki problem između roditelja pojmiti mnogo teže, s više internaliziranih problema u koje spadaju povlačenje u sebe, somatske poteškoće, depresija.

Razvod nije nešto što planiramo, najčešće se dogodi… U niti jednoj dobi dijete nije sretno zbog razvoda roditelja (premda ponekad osjeća olakšanje u slučajevima konstantnih sukobljavanja, svađa, obračunavanja, zlostavljanja ili dr.). Djetetu najteže pada ukoliko se  jedan od roditelja nakon razvoda prestane ponašati kao roditelj odnosno ukoliko zanemaruje svoje roditeljske obaveze posebno one emocionalne prirode (ako izostanu susreti, druženje, kontakt, bliskost). U takvim situacijama dijete najviše pati. Isto tako teško mu padaju situacije poput onih kad jedan roditelj padne u depresiju, kad se previše oslanja na dijete, kad traži bezuvjetnu podršku od djeteta, kad roditelj opterećuje dijete svojim problemima i sl.

Ako jako želite vidjeti nesretno dijete, pogledajte što se događa kad se roditelj ne pojavi u dogovoreno vrijeme za sastanak. „ – rekao je jedan dječji psiholog.

Stvari se mijenjaju kada dijete ulazi u tinejdžersku dob. S pubertetom ono postaje sposobnije kritički razmišljati i u težnji da bude što samostalnije i pronađe svoj identitet (odvojen od roditelja) prestaje biti tako vezano uz obitelj i roditelje.

Važno je imati na umu da će sva djeca, u većoj ili manjoj mjeri, patiti zbog razvoda i da će im trebati period prilagodbe. To obično traje oko godinu, godinu i pol, ovisno o tome kako se ponašaju roditelji tijekom i nakon razvoda.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar