Zablude vezane uz djecu i razvod (2.)

Kad se roditelji razvedu i kad počnu živjeti u odvojenim kućanstvima dijete se nađe u novoj, nezavidnoj, vrlo zahtjevnoj situaciji.
Dijete dio vremena provodi s mamom (kod mame), dio vremena s tatom (kod tate). Ukoliko se roditelji nisu razišli mirno i sporazumno (što je najčešće slučaj) roditelji obično inzistiraju na provođenju vlastitih odgojnih metoda bez dogovora s drugom stranom.

Ukoliko su pravila ponašanja i očekivanja roditelja značajno različita (nerijetko i oprečna) dijete nema stabilnost, otvara se veliki prostor za zbunjenost i manipuliranje svih strana, a odgajanje postaje izrazito zahtjevno. Najbolji način na koji roditelji mogu odgajati dijete nakon razvoda je suradnja u odgoju (co-parenting). To nije lako ali je cilj (dobro odgojeno i stabilno dijete) dovoljno važan da se dodatno potrudimo.

I jednoj i drugoj strani trud će se isplatiti, a inzistiranje samo na vlastitim odgojnim mjerama bez uvažavanja druge strane objema stranama kad-tad ‘obije o glavu’. Pri tome treba uvijek imati u vidu da najviše stradava dijete.

Dogovaranje i suradnja uključuju komunikaciju – razgovore o ponašanjima, kaznama, razlozima, opravdanosti i drugome. Djeca često u početku iskazuju negodovanje i ljutnju zbog roditeljske suradnje i nastoje ju minirati, ali su zapravo zadovoljna zbog nje. Dijete tako vidi da je roditeljima njegova dobrobit najvažnija. U konačnici od suradnje – svi dobivaju.

Npr. kad tata na tri dana zabrani korištenje mobitela kazna bi se trebala provoditi i kod mame (ukoliko je dijete treći dan kod nje). Ovo je samo jedan banalan primjer u moru mogućih situacija. Važno je da dijete prepozna obrazac i da postane svjesno roditeljske suradnje.

Ukoliko ste u nedoumici što napraviti – javite nam se u grupu podrške na Facebook stranici ili dođite na jedan od naših sastanaka. Situacije znaju biti vrlo zahtjevne i u redu je potražiti podršku i savjet.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar