Zimski začini griju

Zimi obično konzumiramo ‘težu’ i masniju hranu, a nakon takvog obroka imamo i veću potrebu za slatkim. To može rezultirati osjećajem težine, nadutosti, tromosti i povećanjem tjelesne težine.

Star, Anise, Aroma, Aromatic, BrownPomoć možemo potražiti i među začinima. Zimski začini olakšavaju probavu, griju, detoksiciraju organizam i podižu raspoloženje.
Konzumiranjem zimskih začina sprječava se i mogući pad imuniteta. Upotreba zimskih začina u prehrani i tjelovježba tijekom zimskih mjeseci kombinacija je koja podržava zdravlje.

Cimet, klinčić, đumbir, kurkuma, muškatni oraščić, ljute papričice, kim i češnjak svakako bi se morale naći u našoj kuhinji tijekom zimskih mjeseci.

Cimet regulira lučenje inzulina (smanjuje potrebu za slatkim), pomaže apsorpciji željeza, zagrijava tijelo i potiče sagorijevanje masnoća. Stimulira cirkulaciju te se  tradicionalno koristi kao začin koji zagrijava, često u kombinaciji s đumbirom. Cimet se upotrebljava za opuštanje napetih i bolnih mišića te protiv prehlade. Eterična ulja cimeta djeluju i antivirusno i stimulirajuće.

Kurkuma je prirodni antibiotik, osnažuje probavni sustav i poboljšava crijevnu floru, pomaže obnovu jetre, učinkovita je kod artritisa i reume, korisna u prevenciji karcinoma, a kako je ugodne arome, prstohvat se može dodati slanim jelima sa rižom, jelima od povrća, juhama, ali i slatkim jelima i smjesi za palačinke. U prevelikim količinama može uzrokovati probavne smetnje.

Đumbir je poznat kao tonik za probavni sustav i odlično sredstvo za jačanje imuniteta. Njegova antivirusna i antimikrobna svojstva smanjiti će rizik od nastanka prehlade i gripe.

Muškatni oraščić jača želudac, groznicu i slabu cirkulaciju. Djeluje kao narkotik i toksin i stoga ga treba uzimati u malim količinama.

Klinčić je poznati zimski začin koji upotpunjuje okus kuhanog vina, a upotrebljava se i za začinjavanje slatkih i mesnih jela. U tradicionalnoj indijskoj medicini klinčići se upotrebljavaju pri liječenju respiratornih i probavnih smetnji,

Češnjak djeluje protuupalno, antivirusno i antimikrobno. Redovitom konzumacijom češnjaka smanjujemo rizik od obolijevanja od prehlada ili gripe. Češnjak je najučinkovitiji u svježem obliku.

Osobe koje češće konzumiraju ljute papričice imaju manji rizik od nastanka gripe i prehlade, a ako obole brže će se oporaviti.

Kim je jedan od najstarijih kultiviranih začina koji poboljšava probavu, upotrebljava se kod bolesti probavnog trakta, za liječenje kašlja i ublažavanje boli.

Isprobajte mirisni Kruh sa zimskim začinima i bananom…i zagrijte se uz fini čaj…

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar