Celulit

Estetski problem koji muči više od 90% žena…

Celulit, liposkleroza je neprivlačna, da ne kažemo ružna, pojava na koži, upala potkožnoga staničnog tkiva koja nastaje kada zbog promijenjene strukture stanica u tkivu nastaje međuprostor koji se puni tkivnom tekućinom. Problem celčulita muči i mlade i vitke osobe.
Mogući uzroci nastanka su: nedostatno kretanje, pogrešna prehrana, probavne smetnje i problemi s cirkulacijom, promjena tjelesne težine, uzimanje hormonskih preparata, slabo tkivo, trudnoća, stres, genetsko nasljeđe, alkohol, kava, nikotin…

Kako to da gotovo svaka žena pati od ovog problema?
Svaka stanica stalno proizvodi viškove, katabolite koje bi naš limfni sustav trebao ukloniti. Ukoliko taj sustav ne funkcionira pravilno kataboliti se ne izbacuju nego prekrivaju stanice što izaziva gore spomenutu upalu potkožnog tkiva.
Celulit obično najviše zahvaća bokove, stražnjicu, noge, trbuh i ruke. Postoje tri stadija: tvrdi celulit, meki celulit i celulit s oteklinama.

Prvi se javlja u mladosti, negdje između 13. I 15. godine života, na području stražnjice i nogu, uz češću pojavu strija. Ovaj je tip celulita bolan na dodir i najlakše ga je prepoznati i ukloniti.
Meki celulit se javlja negdje između 20. I 30. godine života, rijeđe izaziva strije, ali utječe na pucanje kapilara. Celulit s oteklinama izaziva vidljive i bolne otekline.

Da bi se celulit uklonio nije dovoljno samo lokalno primjenjivati kreme i ulja nego promijeniti prehranu kako bi se organizam očistio i iznutra.
Potrebno smanjiti unos alkohola, kave, duhana, masne, pržene i posebno prerađene hrane.

Uputno je izbjegavati pojaseve, steznike, usku odjeću jer usporavaju krvotok i rad limfnog sustava.
Svakodnevno treba piti dovoljno tekućine (odmah po ustajanju čašu, dvije), a posebno prije podne kada tijelo izbacuje toksine. Osim vode važno je piti i biljne čajeve koji djeluju kao diuretici – čaj od breze, mente, kadulje, maslačka.
U prehranu je važno uključiti namirnice koje sadrže sljedeće enzime, minerale i vitamine: lipazu (masti se probavljaju u masne kiseline i glicerol djelovanjem lipaze ), betain (ima važnu ulogu u mobilizaciji neutralnih masti iz stanica jetre), amilazu (škrob se probavlja u jednostavni šećer djelovanjem amilaze), pepsin (služi za degradaciju bjelančevina u peptide), koenzim Q10, te kalij, cink, bakar, bioflavonoide, beta-karoten, vitamin C, vitamin E i B1.

Preporučuje se i suho četkanje kože u svrhu stimulacije protoka krvi i limfe kao i odstranjivanja mrtvih stanica kože i poticanja rasta novih stanica.
Tuširanje treba završiti ispiranjem hladnom vodom radi održavanja tonusa kože. Treba izbjegavati kupanje u vrućoj vodi.
Kod težih slučajeva savjetuje se izbjegavati masaže koje se baziraju na jakom pritiskanju kako ne bi došlo do poremećaja limfnih funkcija i mikro cirkulacije.
Svaka fizička aktivnost je poželjna (dapače nužna) jer potiče sagorjevanje masti.
Eterična ulja vrlo su učinkovita u borbi protiv celulita jer primijenjena stimuliraju cikrkulaciju i limfni sustav.
Kavu treba piti u razumnim količinama, ali samljevena i primjenjena na koži može biti odličan saveznik u borbi s celulitom.

ostavite svoj komentar