Kako pravilno održavati jastuke

Na jastuku provedemo od prilike 3.000 sati godišnje. Dobro odabran (da pruža dobru potporu za vrat i glavu) i pravilno održavan jastuk može nam osigurati zdravo spavanje, kvalitetan odmor.

Jastuk je potrebno svakodnevno dobro protresati i barem dva puta mjesečno ostaviti na zraku (po mogućnosti na suncu) da se prozrači. Jastučnice treba mijenjati jednom tjedno, po potrebi i češće.
Svakih šest mjeseci (po potrebi i češće) i jastuke bismo
trebali oprati. Pri tom je važno slijediti upute proizvođača.pillow-1738023_640

U perilici se mogu prati jastuci punjeni perjem i oni od poliesterskih vlakana. Najbolje je prati ih odvojeno od drugih tkanina, na programu za ručno pranje ili onom za pranje osjetljivih tkanina, na 30 stupnjeva, bez omekšivača. U perilicu možemo, zajedno s jastukom, staviti lopticu za tenis kako bi prevenirali stvaranje pernatih gruda.

Jastuke od pjene moramo prati ručno ili ih uopće ne smijemo prati. Valja provjeriti etiketu i upute za održavanje. Ukoliko se jastuk smije prati možemo to učiniti na način da ga uronimo u toplu vodu u koju smo stavili malo deterdženta za rublje, potapamo jedno vrijeme i zatim isperemo u hladnoj vodi. Pažljivo ga iscijedimo i potom stavimo u perilicu na centrifugiranje.

Jastuk ne smije ostati vlažan jer to može prouzročiti stvaranje plijesni. Najjednostavnije je ostaviti ga na zraku, na suncu, nekoliko sati, uz povremeno protresanje i okretanje. Jastuk možemo osušiti i u sušilici rublja.

Ukoliko jastuk nakon pranja ima neugodan miris krajnje je vrijeme da ga promijenimo. U svakom slučaju jastuk bismo trebali promijeniti najkasnije nakon dvije godine korištenja.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar