Mali kuhinjski trikovi (2)

Površno čitanje recepata, neprecizno vaganje, ishlapjeli začini, kuhanje u premalenom loncu i krivi pribor mogu upropastiti i najjednostavnije jelo.

Tjestenina
Tjesteninu uvijek kuhajte u dovoljno velikoj posudi sa dovoljno vode. Stavite li premalu količinu vode, kod stavljanja tjestenine temperatura vode naglo padne i dok voda ponovno ne postigne potrebnu temperaturu – tjestenina padne na dno posude i postane ljepljiva.
Želite li spriječiti ljepljenje špageta, rezanaca i dr. tjestenine nakon kuhanja, nemojte tijesto uljiti. Ulje će spriječiti sljubljivanje tjestenine sa umakom. Bolje je tijesto isprati pod mlazom hladne vode odmah nakon kuhanja ili tjesteninu preliti sa malo umaka i promiješati.

Daska za rezanje
Poželjno je da daska bude prikladne veličine. Premala daska pogoduje ozljedama (premali manevarski prostor), a namirnice mogu ispadati sa daske.
Ispod daske možete staviti kuhinjsku krpu ili papirnati ručnik kako bi spriječili pomicanje/klizanje daske.
Vrlo je važno održavati higijenu daske za rezanje (našpricajte je octom ili istrljajte limunom i isperite).

Receptura
Recept pročitajte do kraja i provjerite imate li sve sastojke i potreban pribor.. Ponekad je improvizacija sasvim u redu, ali ne uvijek – neki jela ispast će dobro samo uz točno pridržavanje recepture. U improvizaciju se upuštajte sa manjim količinama i u prigodama kada kuhate samo za sebe ili manji broj osoba, nikako u nekim važnimprigodama.

Stari začini
Naši kuhinjski ormarići najčešće su domaćini mnoštvu začina sa isteklim rokom trajanja. Neki začini izgube okus, neki mogu pokvariti jelo. Zato provjerite svoje začine.

Prosijavanje
Sastojke poput šećera, brašna i kakaa dobro je prosijati neposredno prije upotrebe jer se tako sprječava nastajanje neukusnih grudica u kolačima, pecivima i sl.

Tijesta
Želite li da tijesto ima čvrstu i elastičnu strukturu (poput tijesta za pizzu) tijesto treba dobro izmijesiti. Delikatna tijesta treba mijesiti sporo i nježno. Tijesta za pite treba izrađivati što manje.
Sastojke za tijesto (maslac, jaja, mlijeko) izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije upotrebe. Hladni sastojci neće se ravnomjerno sjediniti sa ostalim sastojcima.

Upotreba noža
Važno je koristiti dobro naoštrene noževe i one koji su namijenjeni rezanju pojedinih vrsta namirnica. Noževe treba prati u hladnoj vodi (nikako u perilici posuđa). Tako će dulje ostati oštri.

Priprema mesa
Tavu u kojoj pržite namirnice ne smijete pretrpavati. Komadi mesa u tavi se ne bi smjeli dodirivati. Hranu bi prije prženja trebalo osušiti papirnatim ručnikom (da ne bude vlažna).
Meso se soli neposredno prije pripreme. Ukoliko ga posolite ranije, sol će iz meaa izvući tekućinu i meso će biti žilavo.
Dobar odrezak ispeći ćete na visokoj temperaturi. Tavu treba zagrijati do srednje visoke ili visoke temperature nekoliko minuta prije stavljanja mesa. Najbolje su tave od ljevanog željeza.
Meso ne treba rezati dok je još vruće. Ostavite da odstoji par minuta kako bi se mišići opustili, a sokovi proželi odrezak. Velike pečenke i kokice ostavite barem 15-ak minuta.

ostavite svoj komentar