Paprika

Ljuta, slatka, svježa ili pečena, ukiseljena…

Paprika (lat. ) je povrtnica porijeklom iz Španjolske. Jednogodišnja je do dvogodišnja ili višegodišnja biljka (u tropskim krajevima). Plod je višesjemeni, s grubom, kožastom i mesnatom plodnom stjenkom. Postoji oko 50 sorti paprika: raznih oblika, boja i okusa. Osnovna je podjela na slatke i ljute, a po obliku mogu biti: kupaste, prizmatične, okrugle, spljoštene i okruglaste, veličine od nekoliko centimetara do nekoliko decimetara. Plodovi mogu biti tamnozeleni, žutozeleni, blijedožuti, bjelkasti, žuti, narandžasti, svijetlocrveni i tamnocrveni.ID-100417349

Paprika je vrlo hranjiva, bogata vrijednim sastojcima, dijetalnim vlaknima, sadrži malo kalorija (20 kcal/100 g).
Ovisno o sorti paprike i podneblju u kojem raste, paprika sadrži veliku količinu vitamina C. Sadrži i vitamin B6, te vitamin A, vitamin P (zadužen za perifernu cirkulaciju) te eterična ulja (u sjemenkama). Od minerala u paprici je najzastupljeniji kalij, zatim cink, kalcij, željezo, bakar, mangan i selen.
Zamrzavanjem paprika gubi dobar dio vrijednih nutritivnih sastojaka. Kiseljenjem se izgubi manji dio.

Osim hranjive, paprika ima vrijednost i kao ljekovita namirnica. Najvažniji ljekoviti sastojak paprike je alkaloid kapsicin kojeg najviše nalazimo u unutarnjem dijelu ploda, oko sjemenki. Kapsicin je veoma ljutog okusa. Citrin iz paprike potiče lučenje probavnih sokova te utječe na elastičnost kapilara što je vrlo važno osobama koje pate od ateroskleroze. Karotenoidi iz paprike kao prirodni antioksidansi važan su faktor u očuvanju zdravlja.
Paprika je jako dobar prirodni lijek u liječenju avitaminoze, pomaže kod alergije, astme, anemije, povišenog krvnog tlaka, hemoroida, dijabetesa. Jača imunitet. Paprika zbog svog sastava djeluje kao antidepresiv, antireumatik, antiseptik, diuretik, antiskorbut, detoksikant i afrodizijak.
ID-100206131
Od ljute paprike u narodnoj medicini postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova, lumbaga, artritisa, itd. Sok od paprike liječi razne upalne procese kao sto su upala grla (laringitis) kao i posljedice infekcije (herpes zoster). Sokom od paprike trlja se vlasište što pomaže u sprječavanju opadanje kose. Prašak ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji i hemoroida. Uz liječenje raznih depresija, kao i alkoholnog ludila, paprikom se, uz liječnički nadzor, mogu liječiti razna oboljenja ovisnosti kao što su alkoholizam i narkomanija.

Kupnja i čuvanje
Odabirati treba isključivo paprike koje imaju neoštećenu i sjajnu kožu, čvrste strukture. Mogu se čuvati u hladnjaku do pet dana, mogu se zamrznuti i konzervirati (ukiseliti). Kako bi paprika sačuvala vrijedne sastojke najbolje je konzumirati je ili spremati neposredno nakon što je ubrana.ID-100420798

Od paprike i s paprikom mogu se pripremati mnoga ukusna i hranjiva jela. Odlično se slaže s mnogim namirnicama (lukom, češnjakom, rajčicama, patlidžanima, tikvicama, maslinovim uljem i mnogim drugim).
Može biti sastojak salata, raznih povrtnih priloga, mesnih jela, jela s rižom, sa sirevima, s raznim začinima. Može se puniti, peći, pirjati, jesti svježa.

Pored slatke paprike, koristi se i ljuta paprika, koja ima posebna svojstva. Poznata je kao izuzetan začin (u suhom stanju kao prah) i sredstvo za poboljšanje apetita. Oštra je okusa i pripravlja se od plodova paprike Capsicum annum i Capsicum frutescus.

Zahvaljujući plastenicima i staklenicima, paprika nam je dostupna tijekom cijele godine. Najbolja i najbogatija korisnim sastojcima svakako je svježa paprika, pa se kao takva najviše preporučuje u prehrani.

Važno!
Osobama sa slabim  i osjetljivim želucem paprika može izazvati tegobe i stoga je potreban oprez. Osobama koje boluju od devirtukuloze i kroničnog kolitisa zabranjeno je konzumiranje paprike u bilo kojem obliku.

“Red Bell Pepper”- Image courtesy of rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net
“Sliced Paprika Isolated On The White”- Image courtesy of khumthong at
FreeDigitalPhotos.net
“Yellow Pepper”- Image courtesy of sriharun at FreeDigitalPhotos.net
“Paprika Powder”- Image courtesy of SOMMAI at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar