Planiranje tjednog jelovnika

Planiranje tjednog jelovnika štedi i vrijeme i novac.

U vrijeme kada nemamo niti jednog od to dvoje napretek (zapravo, nedostaje nam i jednog i drugog) planiranje je neophodno.
Dodamo li ovome i važnost zdrave, raznolike i uravnotežene prehrane za sve članove obitelji (a posebno za one najmlađe), planiranje jelovnika zaslužuje 5+.

Izrada jelovnika može biti zajednička – svi članovi mogu sudjelovati, davati prijedloge…

Planiranje uključuje:

  • izradu jelovnika – odluku o tome što kuhati iz dana u dan (za doručak, ručak i večeru),
  • izradu shopping liste s namirnicama potrebnih za pripremanje obroka (provjerite što već imate -kod kuće i nastojte najprije potrošiti zalihe),
  • kupovinu namirnica u trgovini, na placu ili online i
  • kuhanje.

Kupovina on-line štedi vaše vrijeme, a poštedjet će vam i ruke.
Odvojite malo vremena (oko pola sata), sjednite i zapišite sve potrebno. Potom obavite tjednu kupovinu, a  za kupovanje preko tjedna ostavite samo namirnice koje se kupuju svakodnevno radi svježine (kruh, mlijeko, voće). Tu kupovinu mogu obaviti i djeca.

Kako izraditi tjedni jelovnik
Svaka obitelj ima svoj ritam, broj članova, prehrambene navike… Prema tome treba prilagoditi i tjedni jelovnik. Imate li ukućane koji ‘kapaju’ kući u svako doba, najbolje rješenje su variva i jela koja se jednostavno i bez da gube na kvaliteti, daju podgrijavati. Variva su pogodna i zato što u jednom jelu možete kombinirati više različitih namirnica i tako zadovoljiti potrebe oragnizma za vrijednim i neophodnim nutrijentima. Za početak tjedna planrajte namirnice koje ne mogu trjati duže od dan-dva, a što tjedan odmiče koristite i namirnice koje se duže mogu čuvati u hladnjaku ili one koje se zamrzavaju (ili kupuju zamrznute).
Za vikend ostavite ‘fancy’ jela i kolače.
U tjedni jelovnik ‘ubacite’ i ono što planirate tijekom tjedna za doručak i za večeru. Nije naodmet ubaciti i užinu i međuobroke za djecu.

Tjednim planiranjem i dobrom organizacijom računi za hranu su znatno manji, a poklonit će vam i nešto slobodnog vremena.

ostavite svoj komentar