Prehlada

Istine i zablude…

Savjeti o tome što činiti i kako ublažiti simptome i stupanj nelagode koji izaziva prehlada mijenjaju se gotovo svakodnevno.
Neki od tih savjeta ‘drže vodu’, a neki su gotovo beskorisni.

Većina prehlada izazvana je tzv. rinovirusima. Oni se šire zrakom (kad netko zaražen kiše ili kašlje). Razboljeti se možemo udišući viruse, ali vjerojatnije je da se to dogodi pri doticanju očiju, nosa ili ustiju, nakon dodirivanja zaražene osobe ili predmeta. Telefoni, tipkovnice računala, brave na vratima, držači u sredstvima javnog prijevoza, novac i sl. mjesta su na kojima se gomilaju mikroorganizmi.
Zaraze se šire zimi ponajviše zato što tijeko hladnih dana više boravimo u zatvorenim prostorima, u kojima boravi više ljudi, a zrak je ustajao i suh što sve pogoduje virusima. Hladnoća sama po sebi nije uzrok prehlade.

Kihanje i kašljanje u dlanove
Tijekom kihanja ili kašljanja preporuča se prekriti usta, ali ne golim dlanom! Dlanovima i prstima dotičemo stvari, rukujemo se i na taj način širimo zarazu. Bolje rješenje je prekrivanje usta jednokratnim rupčićem ili nadlakticom. Važno je djecu poučiti ovakvom postupanju jer ona su češće izložena prehladama, a nalaze se i u većim skupinama (vrtić, škola), rjeđe i manje temeljito peru ruke, a stalno se dotiču, izmjenjuju stvari i sl.

Pranje ruku
Pranje ruku ključno je za prevenciju bolesti i za smanjenje rizika od širenja zaraze. To treba činiti temeljito i redovito. Kao što smo već napomenuli, djeca su sklona površnom pranju ruku, ali i odrasli (posebno muška populacija nakon korištenja toaleta!).

Pijenje tekućine
Obična voda, topla limunada i čajevi djelotvorno ublažavaju tegobe izazvane prehladom (začepljenost nosa, dehidracija i dr.). Savjetuje se izbjegavati alkoholna pića, gazirana pića i kavu.

Grgljanje slane vode
Grgljanje tople vode s pola čajne žlice soli može privremeno ublažiti bol ili peckanje u grlu.

Ovlaživanje zraka
Stavite vodu u ovlaživač zraka na radijator ili peć. No, mijenjajte je svakodnevno i čistite uređaj barem svaka tri dana, da se na njemu ne nasele plijesan, gljivice i bakterije.

Pušenje
Dim od cigareta nadražuje dišne putove i pogoršava simptome prehlade (izlaganje dimu stvara kroničnu upalu dišnih putova i prehlada je u tom slučaju i neugodnija i dugotrajnija). Osim toga, provedena istraživanja potvrđuju da su pušači skloniji respiratornim infekcijama i da češće obolijevaju od prehlada i gripe nego li je to slučaj sa nepušačma. Zato, ne pušite i ne izlažite se dimu pušača.

Tjelesni napori
Tijekom prehlade ne preporuča se bavljenje sportom ili izlaganje težim tjelesnim naporima. Ukoliko se bolesnik ne osjeća toliko loše da bi morao ležati, može se kretati po kući pa čak i prošetati ukoliko nema temepraturu. Znojenje dolazi u obzir samo u krevetu uz nadoknadu tekućine da bi se izbjegla dehidracija.

Pileća juha
Topla pileća juha djeluje blagotvorno kod prehlade. Djelatne tvari iz juhe djeluju protuupalno, a ubrzava se i protok sluzi kroz dišne putove, što rezultira lakšim disanjem.
Ukoliko ste u juhu dodali i povrće i tako je obogatili dodatnim nutritivno vrijednim tvarima – tim bolje!

Vitamini i minerali
Dosadašnja istraživanja povrđuju da redovito uzimanje vitamina C ne sprječavaju prehladu kod većine ljudi, ali veće doze na početku prehlade ublažavaju simptome. No, tu su i neželjeni učinci i zato, sa mineralima i vitaminima umjereno.

Uporaba dekongestanata
Kapi i sprejevi za otčepljivanje začepljenih dišnih puteva ublažavaju simptome, ali ne ubijaju viruse i ne utječu na trajanje bolesti. Uz to, svi takvi preparati imaju i negativne popratne učinke (nuspojave, stvaranje ovisnosti i dr.) Ono što pomaže, a nema popratnih neželjenih učinaka jesu sprejevi na bazi morske vode i fiziološke otopine kojima se ispire nos.

Upotreba antihistaminika
Lijekovi protiv alergije pomažu kod curenja iz nosa, kihanja i ovlaženosti očiju, ali isušuju nosnu sluznicu i otežavaju protok sluzi. Oprez je potreban i sa sirupima protiv kašlja. Kašalj uzrokovan virusom prehlade može potrajati do tri tjedna, a ako traje dulje, posjetite liječnika. Umjesto sirupom, djeca od 6 do 14 godina mogu kašalj ublažavati toplom limunadom s medom.

Antibiotici
Kod viroza antibiotici ne pomažu. Od pomoći su samo u slučaju da se dokazano radi o bakterijskoj zarazi.

ostavite svoj komentar