Prehrana nakon blagdana

Umor, pospanost, manjak energije, loša koncentracija, učestale, glavobolje, depresija, višak kilograma, loša probava i slične tegobe tipične su za post blagdansko razdoblje. To je danak koji plaćamo zbog pretjerivanja u jelu i pilu.
Da bismo se vratili u predblagdansku formu i oslobodili tijelo od nakupljenih toksina, vratili potrebnu energiju i poboljšali opće zdravlje moramo promijeniti prehranu.

Tijelo ima svoje prirodne načine liječenja (pa tako i čišćenja), a pravilnom i uravnoteženom prehranom potičemo organizam i pomažemo mu da obavlja navedene funkcije.
Detoksikacija se odnosi na čišćenje krvi na način da se iz nje eliminiraju toksini i premještaju u jetru i nakon toga napuštaju tijelo. Tijelo toksine eliminira i kroz bubrege, crijeva, pluća, kožu.

Detoksikaciji bismo se trebali podvrgnuti barem jednom do dva puta godišnje, posebno nakon blagdana i prekomjernog uživanja u jačoj (masnijoj, slađoj) hrani.
Ne preporučuje se dojiljama, djeci, kroničnim bolesnicima s degenerativnim bolestima te oboljelima od karcinoma i tuberkuloze.

Detoksikacija nije dijeta. Ne treba očekivati da će se detoksikacijom od tjedan-dva skinuti neželjeni kilogrami gomilani mjesecima. Prehrana tijekom detoksikacije manje je kalorična i može rezultirati gubitkom na težini, svakako boljim općim stanjem tijela i duha.

Da bismo se riješili navedenih tegoba (umor, loša probava i dr.) i pročistili organizam nije nužno podvrgavati se nekom strogom detoksikacijskom programu.
Prije svega, treba izbjegavati masnu hranu, većinu životinjskih bjelančevina, rafinirani šećer, čokoladu i neke žitarice (prvenstveno pšenicu i kukuruz), brzu, industrijski pripremljenu hranu te alkohol, kavu i cigarete.
Umjesto mesa i mliječnih proizvoda (proteina životinjskog porijekla) treba jesti mahunarke. Namazi od mahunarki (posebno namaz od slanutka) i maslina odličan su izbor za bilo koji obrok.
Prihvatljiva zamjena za meso je riba (ne i morski plodovi).

Osobama koje su naviknute konzumirati puno mliječnih proizvoda savjetuje se barem nekoliko dana izostaviti te namirnice ili ih zamijeniti sojinim, zobenim ili rižinim mlijekom te tofuom.

Poželjno je piti puno vode, ne tijekom obroka niti neposredno prije ili poslije. U vodu se može dodati iscijeđeni sok od limuna. Odličan su izbor i nezaslađeni biljni čajevi, sokovi od voća i povrća, s time da se preporučuje voćne sokove razrjeđivati sa vodom u omjeru pola-pola.

Prehranu treba bazirati na svježem voću i povrću ili onom kuhanom na pari, kratko pirjanom na malo masnoće (maslinovo ulje npr.). Treba izbjegavati pečenja i prženja.
Odličan su izbor tople povrtne juhe i salate začinjene limunovim sokom i maslinovim uljem.
U prehranu treba uvrstiti zeleno, lisnato povrće, posebno one pomalo gorkaste salata zelene i crvene boje (rukolu, radič) i obavezno puno crvenog i bijelog luka.

Valja smanjiti unos  soli i, kad god je to moguće, zamijeniti ju začinskim biljem. U prehranu valja uključiti i orašaste plodove kao izvor zdravih i tijelu neophodnih masnoća.
Hranu je važno dobro sažvakati, jesti polako i redovito.
Izbor namirnica koje je poželjno konzumirati tijekom ove lagane detoksikacije, poprilično je velik i nema nekih prevelikih ograničenja.

Ne zaboravite kretanje – malo brzog hoda – puno zdravlja.

“Pasta Hearts On A Fork” – Image courtesy of Mister GC at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar